Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Resultaat over tarieven vrijgevestigde specialisten bereikt

De Orde van Medisch Specialisten, de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en minister Schippers van VWS hebben vandaag een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe bekostiging voor vrijgevestigde medisch specialisten.
Resultaat over tarieven vrijgevestigde specialisten bereikt

Het onderhandelingsresultaat is voor 2012 een budget van ruim twee miljard euro voor vrijgevestigden. Dit bedrag mag slechts beperkt groeien met 2,5 procent per jaar. De partijen zullen zich ook extra inzetten op het terugdringen van onnodige ingrepen, het doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen en het voortvarend doorzetten van de veiligheidsprogramma’s. De Orde en de NVZ leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan hun leden die er vóór 1 februari 2011 op zullen reageren.

Akkoord

De afspraken die nu voor liggen houden in dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het totaalbudget verdeelt over de ziekenhuizen door middel van een omzetplafond per ziekenhuis. De raad van bestuur van het ziekenhuis draagt het ontvangen bedrag vervolgens weer af aan het collectief van vrijgevestigde medisch specialisten. De specialist moet via het ziekenhuis bij de patiënt of verzekeraar declareren.

Ruimte voor belonen

Het collectief van medisch specialisten en de raad van bestuur van het ziekenhuis maken afspraken over de verdeling van het budget, waarbij het voorkómen van wachtlijsten en lange wachttijden voorop staat. Hierbij is ook ruimte voor het belonen van kwaliteit, opleidingsactiviteiten of innovatie. De professionele autonomie van de medisch specialist verandert niet en het fiscaal ondernemerschap voor de vrijgevestigde medisch specialisten kan onder voorwaarden blijven bestaan. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Orde-boegbeeld Frank de Grave: max drie ton voor specialistenkoring

Nieuwe kortingen op tarieven specialisten bekend

‘Vrijgevestigde specialisten moeten hetzelfde inkomen krijgen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Deze discussie gaat echt helemaal nergens over. Artsen moeten worden opgeleid en het staat dr. Willemsen geheel vrij om ook A(N)IOS in te zetten in zijn praktijk als hij denkt dat dat een goed idee is.
  Wel een beetje raar om in deze discussie verzeild te raken terwijl het belangrijkste is dat er eindelijk rust is op het gebied van inkomen voor de medisch specialisten.

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Bill, de productiviteit van een assistent ligt vele malen lager dan dat van een specialist.Daarnaast is een specialist veel tijd kwijt aan het opleiden van de assistent waardoor de productie van deze specialist ook lager is. Dus uiteindelijk zal de opbrengst van de assistent reuze meevallen, misschien zelfs tegen.

 4. Beste x,
  Ik ben zelf ook specialist, weet hoe het werkt. Wij hebben zelf toevallig weinig (=geen) assistenten, maar ik zie wel hoe het bij andere specialismen gaat. Er zijn er die nogal wat assistenten in dienst hebben (of bij het ziekenhuis als je het zo wil noemen). Punt is dat die assistenten dus in het kader van onderwijs en opleiding extra honorarium zouden opbrengen, naast het feit dat zij al allerlei klusjes opknappen voor de opleiders en zodoende wel voor een hogere productie zorgen voor de opleiders. Zoiets als een assistent chirurgie die in diensttijd een groot abces ontlast zonder dat de chirurg daar zelf bij aanwezig is.
  Mijns inziens brengt zo’n assistent 2x gekld in het laatje. Dan kan het wel zo zijn dat er een plafond is, maar de betreffende chirurg zal zeggen dat zij toch een hogere productie hebben gemaakt, daarbij buiten beschouwing latende dat een assistent een deel van dat werk verzet heeft.

 5. beste Bill,
  1. arts-assistenten zijn in dienst van het ziekenhuis.
  2. knappen niet vuile werk op. Maar krijgen een opleiding en zijn faciliterend. “Geen zin” in hebben is een waardeloos argument wanneer je je vak in de volle breedte uitoefent met ziel en zaligheid voor 65 uur pw.
  3. Het allerbelangrijkste in dit argument, er is een omzetplafond, dus meer verdienen dan dat kan niet. Ongeacht de productie die je maakt.

 6. Ik weet het nog zo niet hoor. Ik voorzie toch dat specialismen die heel veel arts-assistenten in dienst hebben hier onterecht van gaan profiteren: 1) opleidingsactiviteiten en 2) maken van extra omzet, terwijl we allemaal weten dat de arts-assistenten het vuile werk opknappen waar de “collegae” geen zin in hebben (mn diensten). Op deze manier wordt het hebben van veel ANIOS of AIOS wel erg lucratief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.