Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet ontstemd over embryoplan Bussemaker

André Rouvoet (ChristenUnie) is zeer ontstemd over de brief van staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid over uitbreiding van selectie van embryo's.

Bussemaker schreef de Tweede Kamer maandag dat selectie van embryo’s bij reageerbuisbevruchting ook toegestaan wordt voor een zeer ernstige vorm van genetische borstkanker.

‘Bussemaker moest afstemmen’

Rouvoet is hier volgens ingewijden op tegen en vindt dat het kabinet over Bussemakers brief had moeten spreken. Hij wil dat dit vrijdag alsnog gebeurt. Ook de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer heeft al laten weten tegen de uitbreiding te zijn. CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel noemt de gang van zaken ‘niet chic’. Hij vindt dat Bussemaker een standpunt over een belangrijk medisch-ethisch onderwerp met coalitiepartners CDA en ChristenUnie had moeten afstemmen. “Tot nu toe is ze zeer zorgvuldig”, zegt Ormel over de staatssecretaris. “Dat ze nu zo’n uitglijder maakt, verbaast me toch wel.”

Inhoudelijk oordeel

Ormel wil nog goed naar het onderwerp kijken voordat hij inhoudelijk een oordeel wil vellen. Op dit moment kunnen embryo’s die ontstaan bij ivf alleen geselecteerd worden op afwijkende genen die vrijwel zeker leiden tot een ernstige aandoening, zoals de ziekte van Huntington. Alleen embryo’s zonder de ziekte worden in de moeder teruggeplaatst. Bussemaker wil dit uitbreiden naar erfelijke aandoeningen, in de praktijk borstkanker en darmkanker, waarbij de kans op de ziekte bij het kind haast even groot is. Volgens haar zullen jaarlijks slechts enkele mensen van deze mogelijkheid gebruik gaan maken, maar tegenstanders vrezen dat daarmee de weg open ligt voor verdergaande selectie van embryo’s op afwijkingen.

Patiëntenorganisaties

Patiëntenorganisaties zijn uitermate blij met het voorstel van Bussemaker. Dat laat de VSOP, een samenwerkingsverband van 57 patiëntenorganisaties voor aandoeningen met een erfelijk of aangeboren karakter, weten. (ANP)

Lees ook:

Bussemaker: AWBZ jeugdigen aanpassen

Bussemaker: ‘Mismanagement Amsterdam Thuiszorg niet belonen’

Bussemaker: ‘AWBZ is een lappendeken’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.