Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVS wil af van selectieve zorginkoop

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De selectieve zorginkoop moet worden afgeschaft. De vrije keuze van de verzekerde moet voortaan het uitgangspunt zijn bij de inkoop van zorg. Dat zegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in het advies “Zorgrelatie centraal. Partnerschap leidend voor zorginkoop.”
Mannetjes Op Geld Fotolia
fotolia

Het advies is op 2 oktober gepresenteerd.

RVS

‘Inkopen op kwaliteit is onvoldoende van de grond gekomen. De vraag: Wat heeft deze patiënt, in deze situatie, nodig?, is naar de achtergrond geraakt’, aldus Pauline Meurs, voorzitter RVS. ‘De nadruk is vooral op prijs en doelmatigheid komen te liggen. Uniforme regelingen hebben de overhand gekregen, voor de specifieke noden van de patiënt is te weinig ruimte. Het huidige proces van zorginkoop vraagt bovendien om een strakke en uitgebreide verantwoording met hoge administratieve lasten tot gevolg.  Het is tijd om een andere weg in te slaan.’

Zorginkoop

De raad pleit voor een andere kijk op zorginkoop als sturend instrument. Zorginkopers en zorgaanbieders zouden als partners moeten optrekken in een streven naar goede, passende zorg. Jaarlijkse onderhandelingen tussen zorginkoper en aanbieder over prijzen en volumes horen daar niet bij. De Raad ziet in de praktijk een aantal goede voorbeelden, bijvoorbeeld van meerjarenafspraken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Volgens de Raad is het zaak dat deze initiatieven de norm worden. Om dit te stimuleren doet de RVS een aantal concrete aanbevelingen. Zo pleit de Raad ervoor alle klinische acute zorg en de geboortezorg door één zorgverzekeraar als regiovertegenwoordiger te laten inkopen. Ook zouden de initiatieven voor de invoering van persoonsvolgende bekostiging op grotere schaal ingezet moeten worden in de WLZ.

Langdurige zorg

De langdurige gehandicaptenzorg zou moeten worden uitgevoerd door een landelijk administratiekantoor met regionale vestigingen. De langdurige ouderenzorg zou op termijn moeten worden overgeheveld naar de zorgverzekeraars. Als de ouderenzorg onderdeel is van de ZVW kunnen verzekeraars en aanbieders meerjarenafspraken maken. Ook gemeenten zouden veel vaker meerjarenafspraken moeten maken. Ze zouden dienen af te zien van aanbestedingsrondes.

De raad wil eveneens dat zorgaanbieders en verzekeraars vrij zijn om prestaties af te spreken die afwijken van de prestaties die de NZa vaststelt. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe betaalmodellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.