Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ vreest voor innovatie zorg

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) vreest dat het nieuwe zorgstelsel te weinig ruimte laat voor innovatie. In het rapport Rechtvaardige en duurzame zorg pleit de RVZ daarom voor tijdelijke toelating van nieuwe interventies tot het verzekerde pakket.

Door het verdwijnen van de functiegerichte bekostiging en de ‘lokale component’, die zorgverzekeraars speelruimte biedt om vernieuwingen te bekostigen, wordt innovatie in de zorg volgens de RVZ belemmerd. Het tijdelijk financieren van nieuwe interventies kan in dit opzicht uitkomst bieden. De huidige Zorgverzekeringswet voorziet hier niet in.

Kosten per gewonnen levensjaar

De bedoelde nieuwe interventies moeten wat de RVZ betreft naderhand wel getoetst worden op transparante, kwantificeerbare criteria. De centrale vraag blijft, net als in het vorig jaar verschenen rapport Zinnige en duurzame zorg, welke behandelingen uit collectieve middelen betaald moeten worden. De RVZ pleitte er voor om alleen medische behandelingen te vergoeden die per gewonnen levensjaar niet meer dan 80 duizend euro kosten. In het vervolgonderzoek richt de RVZ zich vooral op de vraag in hoeverre een dergelijke selectie in overeenstemming is met de principes van rechtvaardigheid en solidariteit. In de ogen van de RVZ zijn deze principes de ultieme toetssteen voor toelating tot het verzekerde pakket.

Onafhankelijke solidariteitstoets

Inspraak door zorgconsumenten, verzekeraars en aanbieders is daarbij van groot belang. Het uiteindelijke advies aan de minister zou uiteindelijk gegeven moeten worden door een nieuwe commissie bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) waarvan de leden door de Kroon benoemd worden. De RVZ acht het onverstandig om deze solidariteitstoets te laten uitvoeren door dezelfde commissie die de kwantificeerbare voorselectie uitvoert.

Politiek opportunisme

Ondanks de aandacht voor zaken als solidariteit en rechtvaardigheid, hamert de RVZ wederom op transparante, kwantificeerbare besluitvorming rond het verzekerde pakket. De overheid kijkt volgens de RVZ nog altijd te weinig naar kosteneffectiviteit en laat zich vooral leiden door politiek opportunisme. De RVZ constateert tevens dat professionals zich vaak weinig gelegen laten liggen aan de bewezen effectiviteit van behandelingen. Bijzondere aandacht is er voor de care. Volgens de RVZ is een onderzoek naar doelmatigheid in de care is hard nodig. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.