Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen op zwangerschapscontrole

Patricia van der Zalm
[Weekoverzicht] Sinds kort kunnen groepen zwangeren bij het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda groepsbijeenkomsten bijwonen over voeding, leefstijl, bevalling en kraambed. De kans op vroeggeboorten kan door deze nieuwe methode van verloskundige zorg afnemen, blijkt uit buitenlands onderzoek.
Samen op zwangerschapscontrole
Foto: ANP/Marco de Swart

Zwangere vrouwen uit Gouda en omstreken kunnen sinds kort in het Groene Hart Ziekenhuis kiezen voor begeleiding in een groep met vrouwen die ongeveer op hetzelfde tijdstip zijn uitgerekend. Zij krijgen onder andere voorlichting over voeding, leefstijl, bevalling en kraambed. In tien avondbijeenkomsten van twee uur tijdens de zwangerschap en een bijeenkomst zes weken na de bevalling leren zij bij CenteringPregnancy niet alleen van de begeleidende eerste- en tweedelijnsverloskundigen en gynaecologen, maar ook van elkaar. ‘Zij kunnen elkaar ondersteunen, vriendschap sluiten en heel veel aan elkaar hebben’, zegt Heleen Houtsmuller van InZwang , het samenwerkingsverband van verloskundigen in de regio Gouda en gynaecologen van het Groene Hart Ziekenhuis.

Gecombineerde en aparte groepen

Houtsmuller, tweedelijnsverloskundige, start binnenkort met de gecombineerde groep: zwangere vrouwen die in het ziekenhuis onder controle zijn (medische indicatie) of zijn doorverwezen door een van de eerstelijnsverloskundepraktijken (zonder medische indicatie). ‘Wij zien meerwaarde in die combinatie omdat vrouwen bij wie de zwangerschap probleemloos verloopt veel rust in een groep kunnen brengen.’ Daarnaast komen er aparte groepen voor vrouwen met en zonder medische indicatie. Vrouwen met een gecompliceerde zwangerschap zijn volgens Houtsmuller meer gebaat bij individuele consulten.
Mannen laten de bijeenkomsten liever aan hun partner over, is de ervaring. ‘Ze komen wel vaak mee naar de eerste inloop bij de behandelaar, bijvoorbeeld om te luisteren naar het hartje. En we nodigen ze speciaal uit bij twee bijeenkomsten over het opvangen van weeën en omgaan met de pasgeborene.’

Interactieve voorlichting

De deelnemers meten zelf hun bloeddruk en gewicht. Ook houden ze een boekje bij met gegevens die ze van de verloskundige krijgen, zoals de voortgang van de groei. ‘In de bijeenkomsten doen we ook aan interactieve voorlichting: wat eten jullie, wat denk je zelf dat gezond is? Iemand uit de eerstelijnsgroep vertelde dat ze dagelijks zes flessen frisdrank dronk. Een ander at geen groente maar wel veel fruit, zonder te beseffen hoeveel suiker daarin zit. Van elkaar nemen ze veel meer aan dan van professionals die jarenlang hetzelfde verkondigen.’

Onderzoek TNO

CenteringPregnancy wordt al toegepast in Amerika en Australië. ‘Onderzoek toont aan dat deze aanpak kan bijdragen aan minder vroeggeboorten. Dat komt doordat vrouwen beter geïnformeerd zijn en meer te weten komen over een gezonde leefstijl. Ze pikken eerder signalen op van – dreigende – vroeggeboorte en worden gewezen op risicofactoren. Gebitsonderhoud is bijvoorbeeld heel belangrijk, omdat parodontitis – tandvleesontsteking – het risico op vroeggeboorte kan vergroten. Dat was heel lang onbekend.’ In Nederland onderzoekt TNO Innovation for Life samen met de beroepsvereniging van verloskundigen of CenteringPregnancy hier net zulke positieve resultaten heeft als in Amerika en Australië. De resultaten worden over drie jaar verwacht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.