Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scheper ziekenhuis ontslaat maagchirurg

Mark van Dorresteijn
Maagchirurg Nick Reijnen mag niet meer in het Scheper Ziekenhuis in Emmen werken. Het ziekenhuis heeft de toelatingsovereenkomst opgezegd. Daarnaast overweegt het ziekenhuis een klacht over Reijnen in te dienen bij het Medisch Tuchtcollege.

Dat meldde bestuursvoorzitter Maarten Rutgers vanmiddag tijdens een persconferentie. Het ziekenhuis en de medische staf zijn van mening dat de chirurg dusdanig ernstige communicatieproblemen heeft, dat verbetering in de toekomst niet is te verwachten.

Ernstige communicatieproblemen

Twee van de zeven onderzochte sterfgevallen van mensen die complexe maagoperaties ondergingen, zijn een direct gevolg van technische fouten van Reijnen. Bij de overige vijf sterfgevallen is wel het aantal complicaties, vooral naadlekkages, hoger dan gebruikelijk, maar een direct verband met de operatietechniek van Reijnen valt niet te leggen. Als chirurg was Reijnen wel eindverantwoordelijk voor de operaties. Dat zei professor Greve die tijdens de persconferentie de conclusies uit zijn onderzoeksrapport bekend maakte.

Op een eilandje

Reijnen kwam ‘op een eilandje te zitten’: hij draaide het hele programma voor complexe maagoperaties in zijn eentje. Daarbij was sprake van ernstige communicatieproblemen met zijn collega’s en ook met zijn patiënten. De chirurg lichtte zijn patiënten niet goed voor, hield medische statussen niet goed bij en zijn werkwijze was onduidelijk.

Rapport niet openbaar

Meer mocht Greve niet vertellen over het onderzoek omdat chirurg Reijnen via het Scheidsgerecht openbaarmaking van de rest van het rapport heeft weten te voorkomen. Bestuursvoorzitter Rutgers zei dit zeer te betreuren, temeer dat het ziekenhuis niet in beroep kan gaan tegen de beslissing van de rechter. Het rapport is overigens wel in zijn geheel naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie gestuurd.

Omgaan met problemen

Het Scheper Ziekenhuis zette de zogeheten bariatrische operaties in april dit jaar stop. In oktober 2008 vond de eerste calamiteit plaats. Rutgers: “Wij hebben dat gemeld bij de Inspectie. Daarna hebben we hun aanbevelingen overgenomen en was voor ons de kous af. Eind 2008 kwamen meerdere meldingen binnen. Dat heeft geleid tot gesprekken, die hebben geleid tot een verbeterplan. Toen eind maart nieuwe calamiteiten bleken, zijn de operaties stop gezet. Zo hoor je met problemen om te gaan.”

Veroordeling

Over de veroordeling die Reijnen in Duitsland heeft gehad, is in 2004 open gecommuniceerd met de toenmalige raad van bestuur, zegt Rutgers. Daaruit trok men de conclusie dat deze eenmalige veroordeling niet mocht leiden tot consequenties in Nederland. Desondanks heeft het ziekenhuis haar sollicitatieprocedures wel aangescherpt, vooral ten aanzien van het checken van referenties. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Bekijk ook:

De bevindingen van de Inspectie naar aanleiding van het rapport

Onderzoeksraad inspecteert leiding Scheper Ziekenhuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.