Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers laakt misbruik in de zorg

Minister Edith Schippers (VWS) vindt het aantal gevallen van seksueel overschrijdend gedrag door zorgverleners “aangrijpend”. Ze schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer in reactie op een cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg die RTL Nieuws onlangs naar buiten bracht.
Schippers laakt misbruik in de zorg

Daaruit kwam naar voren dat er de afgelopen 5 jaar meer dan 400 patiënten seksueel door hulpverleners zijn misbruikt of te maken kregen met seksueel getinte opmerkingen. Het gaat dan onder anderen om bezoekers van huisartsen, psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking. Volgens Schippers moeten patiënten erop kunnen vertrouwen dat de hulpverlener in hun belang handelt. ‘Ik vind het aangrijpend om vast te stellen dat dit vertrouwen in een groot aantal gevallen is beschaamd’, schrijft Schippers.

Onderzoek

Momenteel wordt door Winnie Sorgdrager en Koos van der Steenhoven onderzocht of de IGZ robuust genoeg is om toezicht te houden conform mijn toezichtsvisie. Schippers schrijft hierover. ‘Na publicatie van deze onderzoeksrapporten zal ik besluiten of en zo ja welke aanvullende maatregelen op dit vlak noodzakelijk zijn. Ik wil niet de illusie wekken dat overheidsbeleid er ooit voor kan zorgen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag tot het verleden zal behoren. Maar ik ben er wel van overtuigd dat door het samenspel van bovengenoemde maatregelen en alertheid in het veld, we de schadelijke gevolgen van seksueel overschrijdend gedrag in de zorg zo veel mogelijk kunnen beperken.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Meldpunt voor signalen seksueel misbruik gehandicapten

Onderzoek naar misbruik verstandelijk gehandicapten

Verdachte van misbruik in zorg ontslagen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. 400 “”gevallen”” in 5 jaar betekent 5 (jaar)x 365(dagen)x400(patienten) = 730.000 misbruik””gevallen””, varierend van “”he stuk , tot verkrachting ??””. Het boekje van Rene Diekstra “”verpleeghuis of plaats delict “”somt heel wat meer diefstal- gevallen op (van financieel misbruik van vertrouwen dus) van niet weerbare afhankelijke verpleegden . Daarover heb ik de minister nog geen mening horen verkondigen . Haar mening staat zeker nog op een wachtlijst ??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.