Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Schippers wil verspilling in de zorg aanpakken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er moet een einde komen aan verspilling in de zorg. Dat vindt minister Edith Schippers die geschrokken is van recent onderzoek dat uitwees dat patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor zo'n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen.
Schippers wil verspilling in de zorg aanpakken

Met de almaar stijgende kosten in de zorg is het tijd voor actie, vindt Schippers, die maandag tijdens een conferentie over zorg en ondersteuning in de buurt, in Den Haag de sector oproept in beweging te komen.

Kleinere verpakkingen

De minister roept op tot actie op meerdere fronten. De farmaceutische industrie en verbandmiddelenproducenten moeten in overleg met de apothekers de verpakkingen kleiner maken. Vaak wordt maar een klein deel van de verpakking gebruikt. Dit leidt tot enorme verspilling van dure zorgproducten, zo stelt Schippers. Verder wil ze dat zorgorganisaties en zorginstellingen bekijken hoe verpleegkundigen op verantwoorde wijze grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gaan gebruiken. Nu is dat nauwelijks mogelijk. ‘Zonder dat de patiënt er minder van wordt, kunnen we miljoenen euro’s besparen’, zegt Schippers.

Hergebruik medicijnen

Schippers wil dat patiënten voor meer zorg in de buurt terechtkunnen. Dat kan door patiënten minder vaak te verwijzen naar ziekenhuizen. De huisarts kan met ondersteuning van specialistisch-verpleegkundigen en praktijkondersteuners veel meer zorg in de eerste lijn houden. Ook moet de verpleegkundige weer de wijk in, vindt ze, want dat bespaart tijd en geld. En ze roept artsen op het goedkoopste medicijn voor te schrijven, “als dat voor het effect op de patiënt niets uitmaakt”. Meer gebruik van e-health is “absolute noodzaak” om de zorg betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden, vindt de minister. ‘E-health maakt het niet alleen voor de zorgprofessionals makkelijker om op afstand en door de bestaande schotten heen met elkaar samen te werken, voor de patiënt levert dit het gemak op dat hij veel in zelf gekozen tijd en vanuit huis kan doen’. De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt hoe meer zorg in de buurt georganiseerd kan worden. De resultaten worden deze zomer verwacht. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: anp, Koen Suyk

Lees meer:

‘Minister heeft geen geld over voor zorg in de buurt’

Medicijnen onnodig duur door marketingstop

Marktwerking apothekers leidt tot duurdere medicijnen

Het Beste Zorgidee van 2011 is hergebruik medicijnen

Hergebruik brengt veiligheid in het geding

ZN: hergebruik rollators leidt tot extra kosten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

12 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zolang ik apotheker ben, is nooit onderzocht wat de kwaliteit van medicijnen zijn, die terugkomen van de patient. Wanneer die slecht zou zijn of on(her)bruikbaar, dan lijkt het me onverantwoord dat de patient zelf deze retourmedicatie uberhaupt nog langer had gebruikt. Of maak ik een denkfout? PS ik heb het niet over de verpakking, die ziet er vaak niet uit!

  3. In geen enkel ziekenhuis of verpleegtehuis krijg je de indruk dat er gelet wordt of iemand nog steeds medicijnen nodig heeft, in die sterkte, in die hoeveelheid. Hoe denk je dat de burger denkt als hij die inefficiency ziet. GEEN ENKELE CONTROLE O F T E R E C H T W I J Z I N G door het IGZ. Die slapen op hun bureau gewoon door en worden pas echt wakker als er een dubbeltje is ingehouden voor een grote ramp.

  4. Elke keer blijkt weer hoever onze leiders, bestuurders, managers van de werkelijkheid afstaan, van het gewone gebeuren van “het volk” afstaan. Dan gaat men het zoeken waar het niet of onvoldoende te halen is, zoals in deze aankondiging in Zorgvisie. Toen mijn moeder van 86 naar een verpleegtehuis moest, hebben we daar onder andere 50 meter costuumstof, 38 pakken koffie en voor een half verpleeghuis incontinentiemateriaal uitgehaald. Dat is niet echt erg, het is een nasleep van de oorlog.
    Maar het volgende is veel erger en snijdt echt hout als je daar oog voor hebt. Mijn schoonmoeder (68) had een hele apotheek thuis. In overleg met mijn schoonvader (die moest altijd voor mijn schoonmoeder naar de huisarts) ging ik met al haar medicijnen (9 soorten) naar de huisarts. “Maar mijnheer X (dat ben ik) u maakt een grapje. Heeft ze die nog altijd. Verdomme die vult ze telkens aan via mijn assistente. Niet te geloven. Deze antidepressiva heb ik haar 9 jaar geleden voorgeschreven en heeft ze 8 jaar niet meer nodig, toen al eigenlijk niet”. En zo ging dat maar door. Alle medicijnen werden opgeheven.
    Mijn vrouw (64 jaar) heeft 5 jaar doorgebracht in een verpleegtehuis (nu overleden). Er gingen nooit medicijnen af ER KWAMEN ER ALLEEN MAAR BIJ. Ik was zo ongeveer de enige die er bovenop zat en met google, bezoek aan ziekenhuis en mijn netwerk de medicijnen drastisch reduceerde. Nooit werd gekeken of de sterkte, de hoeveelheid omlaag kon of het hele medicijn opgeheven kon worden. Het gehele verpleeghuis (patiënten) klaagde over de voortdurend groeiende medicijnen en de algemene uitlating was: “Het is hier eenvoudiger om 104 jaar te worden dan om er een medicijn af te krijgen”. Ook de verpleging bleef als een robot drie keer per dag, JARENLANG, de medicijnen rondbrengen.
    Ander voorbeeld.. Mijn vrouw had last van open plekken op de huid. Elke keer dat IK DAT ZAG werd er verband, zalf en dure plakmiddelen (pleisters mochten niet) gehaald. De hele werd in haar kastje gepropt en dat ging zo elke keer weer totdat het kastje bijna niet meer dicht kon en zo ging het (bij navraag) bij alle patiënten die iets te “repareren” hadden.
    HET IS ZO ONGELOOFLIJK DROEVIG GESTELD MET DE EFFICIENCY IN VERPLEEGTEHUIZEN dat het lachwekkend overkomt als dit Zorgvisie-bericht leest. Zo ontzettend ver van waar het echt te verdienen is. SLAAP MAAR DOOR!!

  5. Nog niet zo lang geleden is een huisarts veroordeeld door het tuchtcollege omdat hij gebruikte en bij hem ingeleverde medicijnen aan zijn patienten verstrekte. Het werd een forse veroordeling: berisping. Hij ontkwam aan een schorsing doordat hij inzag dat hij fout had gehandeld en het nooit weer zou doen, anders was er een schorsing opgelegd. Dus wat de minister wil en wat nauwelijks mogelijk is (citaat in het artikeltje van zorgvisie) is dus HELEMAAL NIET MOGELIJK in het kader van de wet op de geneesmiddelenverstrekking. Och och, een kat in het nauw , de minister, maakt rare sprongen.
    Wel ben ik het eens met kleinere verpakkingen en startverpakkingen bij de patentmiddelen. In de oncologie worden gedeeltelijk gebruikte ampullen weggegooid omdat er geen goede veriatie zit in de grootte van de ampullen en zo zijn er veel voorbeelden. Herhaaldelijk worden bij ouderen grote stapels medicatie weggegooid omdat er zeer grote hoeveelheden worden weggegooid. Vooral mijn collega specialisten bezondigen zich aan het veel voorschrijven ineens, dan ontkomen ze aan het werk van herhaalrecepten. het veelvuldig voorschrijven heeft weinig zin, dat is duur. In toenemende mate krijgen ouderen weekverpakkingen met de dagdoseringen in strips verpakt (dexter heet zo iets geloof ik) dat is dus iedere week weer receptregels, dus kassa. Wel is er dan minder problematiek incl. ziekenhuisopname door verkeerd gebruik.
    Uiteraard volledig eens met willemen en w.f. willems. Beter horen staat tegenwoordig al met een auto om te testen op markten….

  6. Eerst maar die absurde ontslagvergoedingen en exorbitante kosten voor interimmers aan banden leggen. Dit is een continu en herhalend proces bij vertrekken van een RVB waar keer op keer een zkh voor bijna een miljoen of meer moet opdraaien. Dit allemaal onder het TOEZICHT van een zgn. RVT…….. Wat voor functie heeft dit orgaan nog wanneer het ruim 11 x fout gaat in 12 jaar?

  7. Schippers heeft samen met dhr de Blok in deze een open deur gevonden om weer eens heerlijk in te trappen. Door kleinere verpakkingen en vaker uitleveren stijgen de handelingskosten enorm. Dus per saldo zal het effect minimaal zijn. Nu is het idee om de thuiszorg verantwoordlijk te maken voor de uitleving. Zucht dit is juist een aantal jaren geleden compleet verboden, alles moest en zou op clientniveau besteld en geleverd worden ! We zwabberen wat af qua beleid

  8. Tja. De olifant in de kamer wordt nog steeds niet gezien: 25miljard euro kosten de ziekenhuizen in dit land. Daar zitten de “bleeders’ in de zorg. Gemiddelde kosten van een opgenomen patient in Nederland is 60.000 euro. Evenhoog als in de USA. In Frankrijk is dat 9.000. RaRA.
    Dus hoe gaan we de verspilling aanpakken? We halen het weg bij de apotheken. Verspilling van geneesmiddelen? 70% is nu generiek. Kostprijs gemiddeld 50 cent per doosje. Vergoeding van het werk, distributie e.d. is nu een 6 euro per recept. Terugbrengen van verpakkingen impliceert per maand afleveren ipv 3 maanden zoals de verzekeraars/overheid nu opleggen. Reken maar uit wat de meerkosten zijn als de verspilling van generieke middelen wordt tegebracht.
    En de verbandmiddelen? Die gaan per 2013 uit het basispakket. Patíënten moeten het dan allemaal zelf betalen. Dan heeft de Minister helemaal niets meer te vertellen over mogelijke verspilling.
    Nederland wordt dan het enige OESO land ter wereld waar verbandmiddelen voor eigen rekening komen. Reden van opname in basispakket is duidelijk voor alle overige landen: verkorting ziekenhuisverblijf, verlenging thuisverblijf. Wat is nu goedkoper?doelmatiger?
    En laat Minister Schippers ook eens uitleggen waarom Denemarken en Finland toekunnen met een Ministerie met een grootte van 250 man ambtenaren en Nederland het nog niet eens afkan met 15.000 man. INhuur van externen blijft maar voortgaan.
    We pakken de doosjes eerst en daarna zien we wel weer. 15.000 man aan het werk geweest.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.