De Eerste Kamer waagt zich mogelijk aan een unicum: senatoren van meerdere fracties willen een parlementaire enquête houden naar de privatisering in de afgelopen twintig jaar in Nederland. Daaronder valt ook de zorgsector.
De Eerste Kamer waagt zich mogelijk
Dit is verstandig. De invloed en macht die deze voormalige nutsbedrijven hebben op de burger is zeer groot. Dat wordt nu gecombineerd met een streven naar winst i.p.v. een streven naar service of bescherming van de burgerrechten. Bij arbodiensten werkt men hard om zoveel mogelijk diensten te leveren, ook door zoveel mogelijk medewerkers een probleem aan te praten? KPN zal misschien hier en daar wat telefoons afluisteren voor commerciele doeleinden? De OV-chipkaart en het EPD verhogen niet de service. Er wordt geinvesteerd in ICT om “grip” te krijgen op de consument. Tijd om dit allemaal eens onder de loep te nemen. Het is toch ook eng om te bedenken hoeveel macht onze zorgverzekeraars nu hebben, terwijl zij ook de partijen zijn die onze pensioenen tot aan onze dood moeten doorbetalen. Daar zit een potentieel gevaarlijke belangenverstrengeling in.
Door heel dat systeem wordt alles waarom het gaat met de kop ingedrukt.Implosie,het systeem blaast zichzelf op?
Er zijn nog altijd veel fabels in omloop over de zegeningen van privatisering. Zo zouden de diensten goedkoper en beter worden. De realiteit is in de meeste gevallen dat de kosten hoger worden, dat de werknemers slechter af zijn en dat de markt zo ondoorzichtig is, dat er van een verantwoord keuzeproces bij de gebruikers nauwelijks sprake kan zijn. Ook de bureaucratie neemt niet af omdat de overheid de markt wil reguleren. De ondernemers spinnen er echter garen bij en hun winsten worden door de gebruikers opgebracht. Veel burgers zien dit in. Niettemin blijven overheden propageren dat privatisering beter zou zijn. Het is tijd om eindelijk de realiteit onder ogen te zien. Ik juich daarom het initiatief van de Eerste Kamer toe.
Stelletje zeurtrutten.
laten ze zich nu maar eens kwaad maken over de bureacratische dictatuur in de zorg, de oeverloze bemoeizucht en het wanbetalersgedrag van overheid en zorgkantoren. Als dat beter geregeld is (liever met veeeeeeeel minder regels), dan zal het stukken beter gaan in zorgland. Het geld wordt nu aan verkeerde zaken besteed.