Home 2024

Laatste artikelen

Passende zorg
Charlotte Bekker

Dit geitenpaadje voorkomt miljoenen euro’s aan medicatieverspilling

Met een recordaantal geneesmiddelentekorten valt het maatschappelijk niet uit te leggen dat de zorg jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggooit. Dat stelt assistent-professor en onderzoeker Charlotte Bekker (33) in de serie Jong Talent. Om de verspilling een halt toe te roepen, startte zij vanuit Radboudumc een programma naar heruitgifte van dure oncolytica.
Passende zorg
Op de foto: Nick Zonneveld, Senior Onderzoeker bij Vilans

Tips voor integrale netwerkzorg: ‘Een samenwerking is nooit af’

Door de legio samenwerkingen rond integrale zorg, ict-aanbesteding en personeel is door de bomen het bos niet meer te zien. Dat stelt onderzoeker en adviseur Nick Zonneveld. “Zorgnetwerk-FOMO gooit roet in het eten voor een soepele samenwerking.”
Verpleging en verzorging

‘Verpleegkunde moet weer een positieve schwung krijgen’

Als IC-verpleegkundige, docent en podcastmaker wil Nathan Worms (28) de dogma’s in de verpleegkunde doorbreken en zorgprocessen verbeteren. “Ik wil dat verpleegkundigen de lead krijgen over hun eigen werk en dat andere disciplines niet overal meer een plasje over hoeven te doen”, vertelt hij in deze aflevering van Jong Talent.
Tech

‘Voorkom dat bewezen innovaties op de plank eindigen, betrek zorgverleners bij onderzoek’

Een operatie is voor veel patiënten een stressvolle en pijnlijke gebeurtenis. Om de patiënttevredenheid te vergroten en pijn en angst te reduceren, doet Hafize Demirci (28) onderzoek naar digitale pijnstilling. In deze aflevering van Jong Talent vertelt zij over haar drive en onderzoeksmethode om de kloof tussen praktijk en wetenschap te verkleinen.
Personeel
Mohamed Badaou, door de KNMG uitgeroepen tot Geneeskundestudent van het jaar 2023

Zo verkleint Mohamed Badaou de kansenongelijkheid voor jonge artsen

Jong talent Mohamed Badaou (25) begeleidt studenten met een migratieachtergrond en studenten zonder netwerk. Zijn inspanningen leveren hem een KNMG-prijs, landelijke aandacht en een compliment van minister Robbert Dijkgraaf op. “Wij blijven doorgaan totdat het niet meer uitmaakt waar je wieg heeft gestaan.”
Ziekenhuiszorg
Foto Daantje Gratama

‘Bereid jonge zorgprofessionals voor op een zorginfarct’

Jonge zorgprofessionals worden onvoldoende voorbereid op het naderende zorginfarct. Dat concludeert geneeskundestudent Daantje Gratama (25). Daarom heeft ze de denktank Gezond Verstand opgericht.
Governance
Passende zorg beleid toekomst

‘Door bestuurskunde ben ik anders naar de zorg gaan kijken’

“Als generatie van de zorg van morgen moeten we onze verantwoordelijkheid pakken en een langetermijnperspectief inbrengen”, vertelt Britt Kraaijeveld in deze aflevering van Jong Talent. Op haar twintigste rondde ze de bachelors geneeskunde en bestuurskunde af aan de Universiteit Leiden. Nu promoveert zij op het onderwerp passende zorg en is ze voorzitter van de Jonge Gezanten en lid van het kernteam kader passende zorg.
Ziekenhuiszorg

Zo kan een datagedreven ziekenhuisapotheker bijdragen aan doelmatige zorg

Ziekenhuisapothekers spelen een belangrijke rol om de zorg doelmatig en betaalbaar te houden. Dat stelt aios ziekenhuisfarmacie en voorzitter van JongNVZA Chantal Kats (29). In deze aflevering van Jong Talent vertelt zij over de toekomst van het vak als ziekenhuisapotheker, het belang van interprofessioneel samenwerken en de potentie van datagedreven zorg.
Duurzaamheid

‘Veranker duurzaamheid in bij- en nascholing’

Egid van Bree (27) zette zijn carrière als dokter op een lager pitje om zich volledig toe te leggen op het vergroenen van de zorg. In deze aflevering van Jong Talent vertelt de arts-onderzoeker en bestuurder bij de Groene Zorg Alliantie over de kracht van onderwijsactivisme in de zorg.
Personeel
de geneeskundestudent, geneeskunde, Pim den Boon, jonge artsen, KNMG, Medisch Contact,

‘Ruil de ziekenhuis-tunnelvisie in voor een brede blik op het werkveld’

De geneeskundestudie is nog te veel gefocust op de witte-jasspecialismen, meent geneeskundestudent Pim den Boon. Als voorzitter van De Geneeskundestudent, columnist bij Medisch Contact en KNMG-lid lobbyt hij voor de arts van de toekomst en zoekt hij de dialoog met de gevestigde orde.
Nieuwsbrief Abonneren