Home Serie

Preventie

vr 29 mrt 2024 | Preventie

Jochen Mierau: ‘Juist populistische partijen hebben veel te winnen met preventie’

Juist de kiezers van populistische politieke partijen als de PVV en BBB het meeste mee te winnen bij actief overheidsbeleid voor preventie. “Ze laten eerst de voedingsindustrie verdienen aan burgers met een ongezonde leefstijl en daarna mag de medische industrie verdienen met repareren. Dat dubbele verdienmodel van ziekte zouden de PVV en BBB in het belang van hun eigen kiezers moeten doorbreken”, zegt hoogleraar Jochen Mierau.

wo 27 mrt 2024 | Ziekenhuiszorg

Onenigheid zorgverzekeraars over Fit4Surgery zorgde voor stap naar Zorginstituut

Medisch adviseurs van verschillende zorgverzekeraars verschilden van mening over het wetenschappelijk bewijs van de uitkomsten van prehabilitatie. Daarom hebben de zorgverzekeraars Zorginstituut Nederland gevraagd om een duiding. 

do 15 feb 2024 | Passende zorg

RVS over gezondheidsverschillen: ‘We moeten focussen op ontplooiing’

De overheid moet het principe van zelfredzaamheid gaan vervangen door het principe van ontplooiing. Dat is de kern van het nieuwe advies van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Raadslid Pieter Hilhorst: "Als je dit goed doet, is het ook economisch gezien hartstikke verstandig."

do 01 feb 2024 | Preventie

SER aan nieuw kabinet: stel minister van Gezondheid aan

SER-Kroonlid Marike Knoef: “Zorg voor meer samenhang in het overheidsbeleid voor arbeidsmarkt, leefomgeving, onderwijs en sociale zekerheid, zodat de gezondheidsverschillen afnemen.”

wo 22 nov 2023 | Preventie

Vegetariërsbond werkt aan zwarte lijst van zorgorganisaties zonder vega-aanbod

De Vegetariërsbond is bezig met het samenstellen van een zwarte lijst van zorgorganisaties die te weinig aandacht besteden aan vegetarische maaltijden voor personeel en patiënten. Bij de bond komen ‘schrijnende’ reacties binnen via het meldpunt ‘zorginstelling zonder vega-aanbod’.  

wo 31 mei 2023 | Preventie

Kuipers: wettelijke gezondheidsdoelen zijn een brug te ver

Minister Ernst Kuipers van VWS vindt wettelijke gezondheidsdoelen niet het juiste middel om de toenemende gezondheidsverschillen terug te dringen. Hij gelooft meer in de route om met veel partijen in te zetten op gezondheid en welzijn in de beweging rond passende zorg en betere regionale samenwerking.

wo 17 mei 2023 | Tech

De revolutie van goedkope MRI-scans begint bij een vvt-instelling

Bij vvt-organisatie QuaRijn testen onderzoekers van UMC Utrecht, Amsterdam UMC en Erasmus MC of ouderen met een nieuwe gebruiksvriendelijke MRI een hersenscan willen maken om zo dementie op te sporen. In de nabije toekomst is de ‘Scan2go’ zelf te bedienen, stil en bruikbaar zonder personeelsinzet. Een MRI-scan kost dan nog maar 25 euro.

do 20 apr 2023 | Preventie

Rouvoet: ‘Groei gezondheidsverschillen is onacceptabel’

Het IZA en GALA zijn een stap in de goede richting, maar wat nog mist bij politici is het lef om gezondheidsdoelen wettelijk te verankeren. Dat is de boodschap van onder andere Jet Bussemaker, André Rouvoet en Jochen Mierau op het preventiecongres van Zorgvisie.

vr 14 apr 2023 | Preventie

Jochen Mierau: ‘Zorgstelsel loopt op zijn laatste benen’

Het zorgstelsel functioneert niet meer. Gezondheidseconoom Jochen Mierau schetst de contouren van een nieuw zorgstelsel, waarin gezondheidsdoelen wettelijk zijn verankerd.

Nieuwsbrief Abonneren