Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Shared decision making is nog utopie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Patiënten betrekken bij de besluitvorming en uitvoering van hun zorgbehoefte staat nog in de kinderschoenen. Shared decision making maakt de zorg beter, maar er is nog veel onderzoek voor de aanname dat het de zorg ook goedkoper maakt.
Shared decision making is nog utopie
Foto: NFU

Dat bleek afgelopen vrijdag op het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    5 REACTIES

    1. Ik word een beetje verdrietig van het fenomeen dat er allerlei termen de revue passeren, waarna vervolgens geconstateerd wordt ‘dat het nog lang niet zover is’ om die fraaie termen te effectueren.
      Impliciet veronderstellend dat er een blik adviseurs moet worden opengetrokken, natuurlijk, om dit ‘probleem’ een halt toe te roepen:
      -Patient empowerment.
      -Mindswitch voor chronisch zieken.
      -Self management.
      -Shared decision making.
      En ga maar door.
      De realiteit van Bobo’s en adviseurs en de realiteit van zorgwerkers, met beide voeten in de klei en met beide handen in de stront, is aan de ene kant onoverbrugbaar groot, en aan de andere kant niet bestaand.
      Want: de genoemde zorgwerkers doen al sinds jaar en dag aan ‘ empowerment, mindswitch, self management en shared decision making’ .
      Ze worden minder betaald om er over te blaten op congressen, maar ze doen het wel.
      Stil, en in de anonimiteit.
      Blijkbaar.

    2. Lees alle reacties
    3. Let eens op het woord- en taalgebruik bij dit onderwerp. Asymmetrie, utopie, kinderschoenen, onnodig veel onderzoek, etc etc. Primair zal over een communicatief probleem goed gecommuniceerd dienen te worden en niet direct gewezen dienen te worden naar waar het schort. Geef en biedt de patiënt de ruimte om te participeren. Biedt keuzes. In de praktijk blijkt dat keuzes maken geen eenvoudig proces is. Integendeel, het is heel ingewikkeld. Als consument kun je spullen terugbrengen; bij medische ingrepen gaat dat niet, om maar iets te noemen. Aanbevelenswaardig is het boek Kiezen bij Kanker, patienten en artsen aan het woord. Er valt nog veel te doen aan dit onderwerp.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.