Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Sint Antonius krijgt boete van NZa

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Nieuwegeinse ziekenhuis moet 2,5 miljoen euro betalen van de NZa.
Sint Antonius krijgt boete van NZa

Onderzoek leverde een totaal op van 24,6 miljoen euro aan niet correcte declaraties. Dit bedrag betaalt het ziekenhuis terug aan zorgverzekeraars. Lees hier het rapport.

Zorgverzekeraars

De verkeerde declaraties werden verstuurd in de periode van 2008 tot en met 2012. Het ging om jaarlijks een procent van de omzet. Over de terugbetaling lopen nu gesprekken met Achmea en VGZ. Volgens het externe onderzoek dat het ziekenhuis liet uitvoeren zijn bij enkele van de onjuiste registraties zorgverzekeraars betrokken geweest. Deze registraties blijven echter onrechtmatig, zo erkent het Sint Antonius Ziekenhuis.

Dagverpleging

Een van de punten uit het onderzoek is dat voor patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis waren, in sommige gevallen een standaarddagverpleging in rekening werd gebracht. Dat mag alleen op een afdeling die voldoet aan de criteria voor zo’n dagbehandeling; dat was niet altijd het geval. Ook bracht het ziekenhuis een spiraaltje in rekening bij zorgverzekeraars voor patiënten die dat al betaald hadden bij de apotheek.

NZa

Het ziekenhuis gaf zelf aan een externe commissie de opdracht om alle declaraties te onderzoeken, zo vertelt bestuursvoorzitter Douwe Biesma. De NZa stopte daarop het eigen onderzoek en wachtte de conclusies van de commissie af. Deze conclusies zijn integraal overgenomen. De NZa noemt de manier waarop het ziekenhuis heeft gehandeld nadat het constateerde dat er fout gedeclareerd was, een voorbeeld voor andere ziekenhuizen. Bij het vaststellen van de boete heeft de Zorgautoriteit hiermee rekening gehouden.

Achmea en VGZ

Marktleider Achmea  en Coöperatie VGZ bevestigen de afspraken over een snelle terugbetaling. Beide zorgverzekeraars zijn recent door de onderzoekscommissie ingelicht. Zij hebben de bedragen in het rapport gevalideerd en delen de conclusies dat er onrechtmatigheden hebben plaatsgevonden. Ze delen echter ook de conclusie dat de complexiteit van het systeem debet is geweest aan deze fouten: ‘In de beginperiode van de introductie van de nieuwe bekostiging was er zowel voor verzekeraars als voor ziekenhuizen nog veel onduidelijk. Met de kennis van nu is inderdaad terecht geoordeeld dat er destijds foutief gedeclareerd is. Het ziekenhuis gaat met de individuele zorgverzekeraars nog in gesprek over een aantal registraties.’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Foute DBC ziekenhuisdeclaraties! De minister van VWS destijds Ab Klink was de grote animator om de DBC bekostiging erdoor te drukken. De ziekenhuizen koepel hebben ermee ingestemd onder druk. Ieder ziekenhuis fin-dienst wist toen al dat DBC bekostiging onhaalbaar was. 10.000 producten in een ziekenhuis geeft onduidelijk, geeft aanleiding tot fouten. is onbeheersbaar en de zorgverzekeraars zijn de grote grijze instellingen in NL. Die ook weinig duidelijkheid gaf. En nu 1 ziekenhuis door de Zorgverz/NZA op de vingers getikt. Heel NL tobt met DBC bekostiging. VWS heeft slecht werk geleverd met een ernorm hoge adm last voor ziekenhuizen.tlv vd belastingbetaler!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.