Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Specialisten akkoord met salarisvoorstel

Mark van Dorresteijn
Medisch specialisten hebben maandagavond officieel ingestemd met het principeakkoord dat de Orde van Medisch Specialisten vorig jaar december sloot met VWS.
Specialisten akkoord met salarisvoorstel

Het akkoord heeft waarschijnlijk tot gevolg dat veel artsen minder gaan verdienen. Ook krijgen ze hun werk op een andere manier vergoed. Het ziekenhuis waarvoor ze werken, krijgt een stem in het bepalen van de hoogte van hun omzet. Als ze bijvoorbeeld meewerken aan vernieuwende programma’s om de zorgkwaliteit te verbeteren, kunnen ze een bonus krijgen.

Stemmen

Na een toelichting van Janko de Jonge, voorzitter Kamer Vrij Beroep van de Orde, en een discussie over het voorstel, werd overgaan tot de stemming. Na het tellen van de stemmen bleek ruim 90 procent van de circa vijfhonderd aanwezigen vóór het onderhandelingsresultaat te zijn. De Orde telt ongeveer 4500 leden die vrijgevestigd zijn.

Tevreden

Alles overziend is de Orde tevreden met het resultaat. Voorzitter Frank de Grave: “De belangrijkste punten voor vrijgevestigde medisch specialisten staan in het akkoord. Dat is gelukt mede dankzij het vertrouwen van onze leden en de inzet van minister Schippers.”

Drijfzand

Volgens de Stichting Bezorgd heeft de Orde van Medisch Specialisten de rug niet recht gehouden in de onderhandelingen met VWS. De stichting noemt de voordelen voor de artsen in het akkoord “net zo stevig als drijfzand”. Woordvoerder Milco Linssen verwijt de Orde angst te hebben gezaaid onder de achterban. “Want ze hebben nooit duidelijk gemaakt wat die slechtere alternatieven dan zouden inhouden.” Volgens Linssen zal de gemiddelde medisch specialist door het akkoord ongeveer 50.000 tot 60.000 euro per jaar aan omzet verliezen. “Hun inkomens zullen dus ook gemiddeld genomen fors dalen.” Bovendien staat volgens Linssen allerminst vast dat de specialisten in de toekomst als zelfstandige kunnen blijven werken.

Verbazing

De Orde reageert verbaasd op de uitspraken van de Stichting Bezorgd. Volgens een woordvoerster heeft de stichting eerder schriftelijk laten weten het akkoord op hoofdlijnen te onderschrijven. “De op- en aanmerkingen van de stichting worden meegestuurd naar het ministerie.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Het onderhandelingsresultaat (PDF)

Lees ook:

Steun specialisten voor deal Orde, VWS en NVZ

Frank de Grave: maximaal 3 ton

‘Vrijgevestigde specialisten moeten hetzelfde inkomen krijgen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

 1. Er wordt alleen kommer en kwel gesproken door de m.s. als er iets kwijt dreigt te gaan maar er wordt niet bekend gemaakt en gejuicht als men omhoog is gegaan, want dat is wel wat er gebeurd is in de afgelopen jaren: door de dbc’s zijn de omzetten flink gestegen omdat de maximumbudgetten zijn afgeschaft, weliswaar is niet iederen gelijk gestegen. Teruggaan naar het uurtarief (zo rond 140,- uur) en niet meer betalen dan aangetoonde werkuren met een systeem zoals eerder (destijds door de accountant gecontroleerde omzetten waarna er een toeslag-de vrijwaring- volgde als de budgetten waren aangehouden) is best te regelen maar dat de oms dat niet heeft voorgesteld, dat zegt al voldoende. Dat ms met schulden zitten door het inkopen van de praktijk ligt ook aan de beroepsgroep zelf, ga daar als jongere ms mee aan de slag, met frank de graaf (de echte) dat is geen reden voor een hoger tarief. Als je een duur huis koopt, zelf weten, het is een goede belegging maar jammer niet dat je hypotheek zo hoog is. Daar laat ik het maar even bij.

 2. Lees alle reacties
 3. de koning is niet echt op de hoogte, ms mogen niets aannemen van de industrie, in tegenstelling tot bankdirecteuren, directies van bouwbedrijven enz. Ik lees ook nergens dat de ms, naast de teruggang van omzet ook nog eens 30% van de omzet van voorgaande jaren terug moeten betalen. Als ik voor mijn baas werk krijg ik daar geld voor, dat is afspraak. Het is tch te zot voor woorden dat ik dan komend jaar opeens 30% van mijn salaris terug moet betalen omdat de minister of de maatschappij vindt dat ik te veel verdiend heb. Volgens mij moet de minister eens beginnen bij de ziektekostenverzekeraars, de organisaties met de meeste winst maar die de premie toch omhoog doen en afspraken maken met ziekenhuizen. Als je als arts maar bijv. 100 heupen per jaar mag doen maar door de gladheid breken mensen hun heup en moeten ook geopereerd worden. Jammer, dit jaar hebben ze hun quota al gehaald dus dan de rest van het jaar maar geen heupen meer, want er wordt niet meer voor betaald. Dus gaan patienten naar het buitenland (Duitsland en Belgie) en dat wordt wel vergoed door diezelfde ziektekostenverzekeraars. ???!!!Nou, ik weet wel dat ik ook alleen maar werk lever als er salaris tegenover staat. Veel ms zijn geen graaiers, natuurlijk zullen er bij zijn die alleen aan geld denken maar volgens mij is 90% echt arts geworden om patienten te helpen en gaan er 100% voor. Maar het kabinet weet ook dat ms niet mogen staken en daar maken ze mooi misbruik van. Als de ms staken gaan er mensen dood, dat zou pas een goed middel zijn om deze idiote maatregel teniet te doen. Bovendien heeft de orde 4500 leden maar lang niet alle ms zijn lid, juist omdat de orde hun belangen niet op de juiste manier behartigt!!

 4. Toch jammer dat het beeld van ms altijd zo negatief wordt neergezet. Ik ken er een heleboel, (net begonnen) ze werken keihard en zitten tot nu toe in de schulden in plaats van in de spaarcenten. De artsen die ik ken zitten veelal onder de 250 omzet en houden echt niet zo idioot veel over als steeds wordt beweerd, er gaat een hele bak geld vanaf om allerlei kosten te dekken. De vrienden die we hebben in het bedrijfsleven zitten er tot nu toe een stuk rooskleuriger bij, na al 15 jaar geld verdien en mooie promoties. Het is bij jonge ms voorlopig vooral afbetalen. Er wordt altijd net gedaan of ms alles fout doen, volgens mij is die perceptie totaal onjuist. Blijkt overigens ook uit tevredeneheidsonderzoeken. Maarja, de gemiddelde nederlander baseert z’n mening liever op media als medische missers. Jammer.

 5. het roept veel emoties op, die discussie over omzet en salaris van medisch specialisten. en dat is jammer. de beeldvorming is blijkbaar, dat medisch specialisten eigenlijk graaiers zijn, die (zie de tv programma’s over medische blunders) niet per definitie klaarstaan om de hand in eigen boezem te steken. en nu wordt ook nog eens aan hun inkomen getornd, oh jee. wat zouden de medisch specialisten nou eens zelf kunnen doen om dit beeld bij te stellen? of kan het ze niets schelen?

 6. Quote: “Volgens Linssen zal de gemiddelde medisch specialist door het akkoord ongeveer 50.000 tot 60.000 euro per jaar aan omzet verliezen. “Hun inkomens zullen dus ook gemiddeld genomen fors dalen.” Bovendien staat volgens Linssen allerminst vast dat de specialisten in de toekomst als zelfstandige kunnen blijven werken.”
  Binnenkort kunnen we de eerste gedwongen huizenverkoop door ms tegemoet zien? Ms in een doos onder een brug of viaduct? Tuurlijk is het zuur dat er fors gesneden wordt in het inkomen of de omzet (zo u wilt). Maar ja, wie boven zijn stand leeft…
  En de zelfstandigheid gaat verloren? Welnee, u kunt gewoon zelfstandig blijven werken, in bijvoorbeeld een ziekenhuis. Waar de patiënten komen, voor u. Waar de uitdagingen liggen, om een klein wonder te verrichten, of een routineklus aan te pakken. En waar u kunt (leren?) samenwerken, en ook eens een keer een tikje op de vingers mag verwachten als u zonder overleg of documentatie de gebaande paden verlaat en schade berokkent aan die patiënt. Want… daar doet u het toch voor? De patiënt?…

 7. En ook hier word weer gesproken over salaris. Zucht….. Praat over omzetten! Het gaat over omzetten bij de vrijgevestigde specialisten en niet over salaris. Het is een cruciaal verschil die financieel ook heel veel uitmaakt.
  Maarja, voor de beeldvorming is het natuurlijk gunstiger om over salaris te praten.

 8. Als ik het goed bekijk is dus 10% van alle leden voor dit voorstel (nl. 450 van de ongeveer 500 aanwezigen, 4500 leden).
  Dit noem ik nou niet echt een overtuigende meerderheid.
  Zijn ook alle brieven die naar de orde zijn gestuurd meegeteld in de stemming?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.