Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Specialisten willen ander donorsysteem

Mark van Dorresteijn
Medisch specialisten en patiëntenverenigingen willen een ander systeem van orgaandonatie. Iedereen die zijn keuze nog niet heeft gemaakt, zou een oproep moeten krijgen om dat alsnog te doen. Wie na een derde oproep nog steeds niet heeft gereageerd, wordt automatisch donor.
Specialisten willen ander donorsysteem

De specialisten en patiëntenverenigingen hebben hun voorstel in een brief gestuurd aan de informateurs van VVD en PvdA, zo meldt de NOS.

Minimale stijging

Een belangrijke reden voor het voorstel is dat het aantal beschikbare organen de afgelopen jaren nauwelijks is gestegen. Een actief registratiesysteem kan daar verandering in brengen, zegt Luuk Hilbrands van de Nederlandse Transplantatie Vereniging. ‘Als je liever niet een orgaan wilt doneren, is het ook goed, maar maak je keuze kenbaar. Wanneer jij komt te overlijden, worden de nabestaanden dan in ieder geval niet met die lastige vraag geconfronteerd’, zegt hij.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Frank van Beek )

2 REACTIES

  1. Kijk ook naar orgaandonatie namens wilsonbekwamen. Ik ben gerechtigd voor mijn zwakzinnige zoon Ivo het volgende te doen: Zijn crematie regelen. Mijn handtekening zetten onder een verklaring waarmee ik aangeef dat Ivo niet wordt gereanimeerd. Aldus beslis ik over leven en dood van mijn kind. Na Ivo’s overlijden zijn organen doneren mag niet. Simpelweg omdat de wet hierin niet voorziet. Hoogste tijd dat de betreffende wet wordt aangepast. Om met oud – huisarts Henk van Gerven (SP k.l.) te spreken:”Er worden juweeltjes begraven.”

  2. Lees alle reacties
  3. zou zijn als iedereen die doneerd ook recht heeft op een donor orgaan en dat mensen die niets wensen te doneren maar achteraan in de rij moeten aansluiten mogen ze onverhoopt tocht een donor orgnaan nodig hebben. op deze manier is donorschap een soort van deelname aan een “sociale” collectieveverzekering. wie niet wenst inleggen hoeft niet mee te doen…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.