Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Steeds meer kleine V&V-organisaties in gevarenzone

Mark van Dorresteijn
Steeds meer kleinere organisaties in de verpleging en verzorging (V&V) komen in de gevarenzone terecht. Dit komt naar voren in de benchmark die brancheorganisatie ActiZ hield onder instellingen in de ouderenzorg, thuiszorg en kraamzorg en hun cliënten.
Steeds meer kleine V&V-organisaties in gevarenzone

5 procent loopt acuut risico, ruim tweederde hiervan zijn kleine instellingen. 13 procent loopt verhoogd risico op waardevermindering en 15 procent bevindt zich in de gevarenzone. Nog eens 9 procent van de instellingen kan vanaf 2012 druk op de exploitatie verwachten.

Normatieve huisvestingscomponent

Als deze instellingen hun rendement weten te behouden, kunnen ze de druk opvangen, zegt Robbert-Jan Poerstamper van PwC. Hij noemt als oorzaak de invoering van de normatieve huisvestingscomponent (NHC). Vanaf 2012 moeten zorginstellingen in de AWBZ zelf hun investeringen in gebouwen en apparatuur terugverdienen met het verlenen van zorg. Zij krijgen daarvoor compensatie in de vorm van de NHC. Als de kapitaallasten hoger zijn dan de NHC vergoedt, ontstaat het probleem. Voor kleine instellingen is extra nadelig dat zij over weinig onroerend goed beschikken.

Rendement

Het gemiddelde rendement van kleine organisaties daalt van 3,7 naar 2,1 procent. Dat komt door de snelle afbouw van zorgzwaartepakketten- 1 en -2, de lichtere categorieën cliënten. In 2010 verdween 21,2 procent van deze zzp’s. Sommige van de hoofdzakelijk verzorgingsinstellingen kampen daardoor met leegstand en dus inkomstenderving. Andere zien een toename van zwaarder zorgbehoeftige patiënten en ondervinden dat het personeelsbestand daar onvoldoende op is toegerust. Kleine zorginstellingen zullen moeten kiezen of ze zich meer op de wijk richten of meer op verpleeghuiszorg. Poerstamper verwacht de nodige fusies in dit deel van de sector. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik vind de conclusie dat “in dit deel van de sector de nodige fusies verwacht worden”, te snel getrokken. De kracht / kwaliteit van de kleine organisaties, ook een element uit de benchmark wordt hiermee helemaal uit het oog verloren. Wil een kleine organisatie dit behouden, dan zal deze andere passende oplossingen moeten inzetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.