Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer medicijnen moeilijk leverbaar

Mark van Dorresteijn
Het aantal medicijnen dat niet meer leverbaar is, is de afgelopen jaren fors toegenomen. ‘In 2004 waren het er 91, in 2011 waren het er 242. Een verontrustende stijging’, zo stelt een woordvoerder van apothekersorganisatie KNMP. Hij heeft nog geen cijfers voor 2012, maar verwacht dat de trend zich voortzet. Sommige medicijnen zijn tijdelijk niet leverbaar, andere definitief.
Steeds meer medicijnen moeilijk leverbaar

Het gaat vooral om medicijnen voor relatief kleine groepen patiënten. ‘Bepaalde antikankermedicijnen bijvoorbeeld en antipsychotica. Ook rustgevende medicijnen die worden toegediend bij euthanasie, zijn moeilijk leverbaar.’

Oplossing

De KNMP informeert apothekers en probeert oplossingen te bedenken. ‘Voor sommige medicijnen zijn alternatieven beschikbaar, weer anderen kunnen uit het buitenland gehaald worden. We gaan zelf ook op zoek naar producenten die het niet-leverbare medicijn voor de Nederlandse markt kunnen produceren’, aldus de woordvoerder.

Tekorten door grondstoffen en geld

De tekorten worden veroorzaakt door problemen met de grondstoffenaanvoer, maar ook geld speelt een rol. Het is minder aantrekkelijk om medicijnen te produceren voor relatief kleine groepen patiënten. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.