Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strengere naleving governancecode

Naleving van de code voor behoorlijk bestuur is sinds vorig jaar verplicht voor leden van de brancheorganisaties in de zorg. Ondanks dit verplichte karakter is gekozen voor een lichte vorm van handhaving via een Governancecommissie. Deze is ondergebracht bij de Stichting Scheidsgerecht Gezondheidszorg. (www.scheidsgerechtgezondheidszorg.nl). De kring van de mogelijke klachtgerechtigde partijen is voorlopig beperkt. Interne belanghebbenden, zoals een cliëntenraad of een OR, en externe belanghebbenden die een contractuele relatie met een zorginstelling hebben, zoals zorgverzekeraars, banken en leveranciers, zijn bijvoorbeeld uitgezonderd. Zij beschikken reeds over andere wegen om instellingen ter verantwoording te roepen. Mocht blijken dat het wenselijk is dat de kring van de klachtgerechtigde partijen verruimd wordt, dan zal dit door de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en het Scheidsgerecht worden besproken.

De Governancecommissie doet geen bindende, juridische uitspraken. Deze onafhankelijke commissie stelt vast of de Zorgbrede Governancecode wel of niet geschonden is en zo ja in welke mate. Sancties wegens schending van de Zorgbrede Governancecode kunnen echter alleen door de betrokken branchevereniging opgelegd worden. (Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.