Naleving van de code voor behoorlijk bestuur is sinds vorig jaar verplicht voor leden van de brancheorganisaties in de zorg. Ondanks dit verplichte karakter is gekozen voor een lichte vorm van handhaving via een Governancecommissie. Deze is ondergebracht bij de Stichting Scheidsgerecht Gezondheidszorg. (www.scheidsgerechtgezondheidszorg.nl). De kring van de mogelijke klachtgerechtigde partijen is voorlopig beperkt. Interne belanghebbenden, zoals een cliëntenraad of een OR, en externe belanghebbenden die een contractuele relatie met een zorginstelling hebben, zoals zorgverzekeraars, banken en leveranciers, zijn bijvoorbeeld uitgezonderd. Zij beschikken reeds over andere wegen om instellingen ter verantwoording te roepen. Mocht blijken dat het wenselijk is dat de kring van de klachtgerechtigde partijen verruimd wordt, dan zal dit door de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en het Scheidsgerecht worden besproken.
De Governancecommissie doet geen bindende, juridische uitspraken. Deze onafhankelijke commissie stelt vast of de Zorgbrede Governancecode wel of niet geschonden is en zo ja in welke mate. Sancties wegens schending van de Zorgbrede Governancecode kunnen echter alleen door de betrokken branchevereniging opgelegd worden. (Philip van de Poel)
Achtergrond
Integriteit van zorgbestuur: een lastige opgave
Zorgbestuurders worden geacht integer te handelen, terwijl het concept integriteit op zichzelf betekenisloos is. Wat als integer beschouwd wordt, is afhankelijk van een oordeel en daarmee subjectief. Bepalen wat nu het goede is om te doen, kan daarom lastig zijn voor zorgbestuurders, stelt onderzoekster Wiede Vissers.
Achtergrond
‘Alerte toezichthouder heeft oog voor opgaven van buiten’
De coronacrisis onderstreept eens te meer de maatschappelijke rol van zorgorganisaties. Raden van toezicht kunnen meehelpen dit inzicht te verankeren, stelt Mirella Minkman. Zij is hoogleraar Innovatie van organisatie en governance langdurende integrale zorg en bestuurder van kennisinstituut Vilans.