Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Technologie in nachtzorg scheelt 4 procent arbeid’

Mario Gibbels
Hoeveel arbeid bespaart de inzet van nieuwe technologie in de zorg nu eigenlijk? Om die vraag te beantwoorden is in opdracht en onder begeleiding van Prismant en de Universiteit Twente onderzoek uitgevoerd naar de potentiële arbeidsbesparing bij de inzet van domotica-technologie in de nachtzorg voor verstandelijk gehandicapten.

Ook na onderzoek wordt nog niet heel erg duidelijk of en hoeveel er bespaard kan worden door inzet van technologie. Van de 42 respondenten geven slechts 16 aan dat er arbeid is bespaard. Een nog kleiner aantal respondenten kon deze besparing ook daadwerkelijk kwantificeren.

Besparing

“Deze instellingen hebben gemiddeld een besparing gerealiseerd van 4,2% van de totale formatie op jaarbasis.” Dit wil volgens Prismant echter niet zeggen dat de totale formatie is afgenomen: “Een deel van de instellingen heeft de arbeid die ‘s nachts is bespaard, weer ingezet in de dag.” Naast een literatuuronderzoek en interviews, is informatie verzameld via een vragenlijst onder instellingen die zorg bieden aan mensen met een verstandelijke handicap. Vrijwel alle respondenten van deze vragenlijst passen technologie toe in de nachtzorg en bijna tweederde beschikt over een centrale post. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.