Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Technologisering van waterbeheer is cruciaal

“De technologische innovaties in de gezondheidszorg stapelen zich op. Denk bijvoorbeeld aan 3D-geprinte implantaten en operatiekamer-algoritmes. Daarentegen is het facilitair beheer van drinkwater in ziekenhuizen vaak hopeloos ouderwets,” stelt Rogier van den Brink, CEO van internationale watertech specialist Holland Water en commissaris van het Britse zorgbedrijf Halcyon Doctors.
Technologisering van waterbeheer

Halsstarrige legionellaproblemen

“Schoon drinkwater is van levensbelang en besmet water is levensgevaarlijk. Nergens moeten we hier ons bewuster van zijn dan in een ziekenhuis. Echter, ziekenhuizen zijn heterogene instellingen met een buitengewoon complexe gebouwinfrastructuur, waardoor het erg lastig is om de honderden miljoenen liters water die jaarlijks door het leidingnetwerk stromen (en stilstaan) te behoeden voor legionella en andere watergedragen pathogenen. Daar komt bij dat traditioneel waterbeheer slechts bestaat uit het verhogen van de warmwatertemperatuur en het openzetten van kranen. Het is dus niet verwonderlijk dat veel ziekenhuizen – ondanks het cruciale belang van veilig drinkwater – kampen met halsstarrige legionellaproblemen,” schetst Van den Brink de problematiek alvorens een oplossing aan te dragen.

Watertechnologieën bieden uitkomst

“Na de legionellaramp van Bovenkarspel in 1999 zijn verschillende innovatieve bedrijven in Nederland op zoek gegaan naar technologieën om bio-organismen inclusief bacteriën buiten de poort te houden, of om legionella te bestrijden als deze schadelijke bacterie onverhoopt toch de drinkwaterinstallatie koloniseert. Na 20 jaar onderzoek, uitvinding en doorontwikkeling zijn er vandaag de dag uitermate effectieve watertech-oplossingen beschikbaar voor zowel preventie als bestrijding.”

Van den Brink vult aan: “Modern watermanagement plaatst technologie in het hart van het beheersplan. Hierdoor wordt beheer slimmer, verfijnder en doelgerichter. Het begint met waterdata, verzameld door slimme meters en sensoren. Vervolgens wordt er gericht watertechnologie ingezet, zoals ultraviolet licht als preventieve poortwachter of koper- en zilverionisatie als duurzame bestrijdingstechniek. Voor ieder gebouw een oplossing op maat dus.”

“Vooraanstaande ziekenhuizen zoals RadboudUMC en ETZ TweeSteden zijn in een vroeg stadium ingesprongen op deze ontwikkeling. Zij hebben technologie-gedreven waterbeheer omarmd en hebben nu volledige controle over hun waterkwaliteit en – veiligheid.”

Modern waterbeheer is duurzaam en kostenefficiënt

“Uiteindelijk – met de juiste waterbewaking op z’n plek – kunnen ingrijpende, milieubelastende en kostbare maatregelen zoals installatieaanpassingen, thermisch beheer, spoelen en bemonsteren tot een minimum worden beperkt. Hierdoor waarborgt modern watermanagement niet alleen een veilige drinkwaterinstallatie, het verkleint ook nog eens de ecologische voetafdruk en verlaagt de doorlopende beheerskosten,” doet Van den Brink tot slot nog een duit in het zakje.

Over

Holland Water ontwikkelt, levert en beheert ingenieuze technologische systemen voor de behandeling van drinkwaterinstallaties en koeltorens. Het vlaggenschipsysteem HW Bifipro® is een gepatenteerde legionellabestrijdingstechnologie o.b.v. koper- en zilverionisatie, en zorgt reeds bij 750 locaties inclusief ziekenhuizen en zorginstellingen voor schoon en veilig water.

Rogier van den Brink is sinds 2020 CEO van watertech specialist Holland Water en heeft brede managementervaring in onder meer horeca, telecom, vastgoed en zorg. Zo is hij oprichter en commissaris van de medische zorgverlener Halcyon Doctors in Groot Brittannië.

Rogier van den Brink

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.