Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tilburgs ziekenhuis aan drama ontsnapt

Het Tilburgse St. Elisabeth ziekenhuis is op 29 mei vorig jaar aan een drama ontsnapt. De Franse chauffeur van een gasleverancier had bulktanks op het terrein van het ziekenhuis verwisseld en een zuurstoftank met het schadelijke stikstof gevuld.
Tilburgs ziekenhuis aan drama ontsnapt

In het ergste geval was via zuurstofaansluitingen in de muren van het ziekenhuis zuiver stikstof aan patiënten toegediend. De verwisseling werd net op tijd vanuit Frankrijk gemeld.

Medische incidenten

“Anders was het leed niet te overzien”, zei voorzitter Bart Berden van de raad van bestuur van het ziekenhuis donderdag tegen de redactie van het Brabants Dagblad. Volgens Berden kon de Franse chauffeur met dezelfde sleutel bij de stikstof- én zuurstoftanks. In zijn creativiteit heeft hij een verloopnippeltje gebruikt om de zuurstoftank met stikstof te vullen. Het duurt normaal gesproken hooguit enkele minuten voor het stikstof het ziekenhuis bereikt. Het St Elizabeth ziekenhuis heeft naar eigen zeggen een wijze les geleerd. Berden spreekt van een aantal slordigheden en heeft maatregelen getroffen. De sleutel past niet meer op beide toegangspoorten. Het hele Europese nippelsysteem en de verlengstukken is zijn aangepast en de portier van het ziekenhuis gaat voortaan mee met buitenlandse leveranciers.

Maatregelen getroffen

In een toelichting sluit Berden niet uit dat patiënten een verhoogde concentratie stikstof binnen hebben gekregen, maar dat is niet ernstig, legde hij uit. Als het zuurstofpercentage beneden 28 procent komt sluit de toevoer automatisch af en stappen anesthesisten over op zuurstoflessen. Het percentage zuurstof in de buitenlucht is 21 procent. Het incident is direct aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg gemeld. Het ziekenhuis brengt het naar buiten nu alle maatregelen zijn getroffen, aldus Berden. (ANP)

Lees ook:

Tilburg wil vijf miljoen voor gezondheidszorg

Waar is … Jan Jongerius (oudbestuurder St Elizabeth)

Bladeren met Wim van der Meeren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.