Siriz, een organisatie voor preventie van en ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap spande het kort geding aan. Omdat de gemeente volgens Tim Robbe in de aanbestedingsprocedure onrechtmatig onderscheid maakte tussen ‘nieuwe aanbieders’, zoals Siriz, en ‘bestaande aanbieders’. Daarmee schond de gemeente de beginselen van het aanbestedingsrecht, waaronder het gelijkheidsbeginsel. De gemeente Amsterdam trekt de huidige inkoopprocedure in en start een nieuwe aanbestedingsprocedure waarin geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen nieuwe en bestaande aanbieders.
Onderscheid
Voor Siriz klemde het onrechtmatige onderscheid te meer, omdat zij sinds jaar en dag ambulante ondersteuning in Amsterdam biedt die tot voor kort landelijk werd gefinancierd. In tegenstelling tot de meeste zorgorganisaties heeft Siriz ten tijde van de invoering van het nieuwe zorgstelsel geen zogenaamde ‘zachte landing’ kunnen maken bij gemeenten in Nederland. Ronald Zoutendijk, bestuurder bij Siriz:’ De gehanteerde eisen in de aanbestedingsprocedure van de gemeente Amsterdam vormden voor ons een zwaar concurrentienadeel. We zijn blij dat we met een nieuwe aanbestedingsprocedure gelijke kansen krijgen op een contract met de gemeente Amsterdam. Graag blijven wij onbedoeld zwangere vrouwen en hun partners in deze stad passende ondersteuning bieden.’
Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Biedt dit ook kansen om de aanbesteding van Zorgkantoren en Zorgverzekeraars aan te passen? Ook daar is een fors concurrentienadeel voor nieuwe aanbieders.