Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tip 4: Merkpositionering: besteed er niet veel woorden aan

Wat is het woord dat het eerst bij u opkomt als u het merk Volvo ziet? Inderdaad, veiligheid. En waarmee brengt u het merk Overtoom in verband? Precies, met het woord snelheid (‘tuut, tuut, dat is snel’). Zo is ook de kans groot dat u Douwe Egberts vooral associeert met ‘gezelligheid’. En Nivea met ‘verzorging’.

Sterke breinpositie

Sterke merken hebben sterke ‘breinposities’. En die breinpositie, de associaties in het hoofd van de klant, heeft bij sterke merken een duidelijke focus. In de genoemde voorbeelden staat één woord centraal. Een woord dat een duidelijk klantvoordeel weergeeft en dat is uitgegroeid tot het exclusieve domein van het merk. Andere automerken zeggen ook dat ze veilig zijn, en zijn dat doorgaans ook, maar niemand wordt er zo sterk mee geassocieerd als Volvo. Zo’n sterke breinpositie ontstaat niet vanzelf. Daarvoor moet je scherpe keuzes maken en er vervolgens consequent en consistent mee omgaan.

Wie claimt welk woord

Welke zorgaanbieder of keten gaat wel woord claimen? Onderscheidende merkpositioneringen zijn nog schaars. De Maartenskliniek heeft het als één van de eersten begrepen en positioneert zich al ‘specialist in beweging’. Wat ‘veiligheid’ is voor Volvo, wordt ‘beweging’ voor de Maartenskliniek. Kiezen voor één kernwoord hoeft allerminst statisch te zijn. Sterker, het biedt juist een focus voor innovatie. ‘Veiligheid’ is van alle tijden, maar Volvo geeft er steeds een nieuwe invulling aan. Kortom: besteed zo min mogelijk woorden aan uw merkpositionering.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.