Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toch uitkering bij gedwongen opname

DEN HAAG - Naar schatting 4200 mensen die gedwongen zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, komen toch in aanmerking voor bijzondere bijstand.

Staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken maakte dinsdag bekend dat hij de Wet werk en bijstand daarvoor zo snel mogelijk wil aanpassen. Vooruitlopend op zijn wetsvoorstel mogen gemeenten al de bijstand verlenen.

’Onbedoeld effect’

Eerder dit jaar oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat psychiatrische patiënten hun recht op een uitkering verliezen, zodra ze gedwongen worden opgenomen. Volgens Van Hoof is er sprake van een onbedoeld effect van een regel in de huidige Bijstandswet, die moet voorkomen dat criminelen in de gevangenis een uitkering krijgen.

In de knel

De bewindsman constateert dat daardoor sommige psychiatrische patiënten bij een gedwongen opname in de knel komen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meer de premie voor hun zorgverzekering betalen, waardoor ze onverzekerd raken. De aanpassing in de wet geldt voor deze laatste groep. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.