Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Training in omgang met ‘roze’ ouderen

Mark van Dorresteijn
Ouderenbond ANBO, het COC, Movisie en kenniscentrum Vilans hebben gezamenlijk een initiatief genomen voor een training in omgang met ‘roze’ ouderen. De training start vanaf komend najaar.
Training in omgang met 'roze' ouderen

Volgens de organisaties achter de training is er te weinig aandacht voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in zorginstellingen. Daar willen ze verbetering in brengen.

Zichtbaarheid

De organisaties stellen dat 5 tot 10 procent van alle 150.000 bewoners van zorgcentra een roze oudere is. ‘Maar professionals en management denken in veel gevallen dat er geen roze ouderen in hun instelling wonen’, stelt ouderenbond ANBO. ‘Niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen nauwelijks zichtbaar zijn. Een deel van hen heeft geleerd hun ware geaardheid verborgen te houden. Laten ze wel hun ware gezicht zien, dan is uitsluiting of pesterij dikwijls hun lot.’

‘De generatie ouderen die nu in zorgcentra wonen, is opgegroeid in een tijd waarin homoseksualiteit niet bespreekbaar was. Het is belangrijk dat zorgpersoneel dat beseft. In de training proberen wij bewustzijn te kweken over de levensgeschiedenis van roze ouderen’, aldus Herman Boers van Vilans. Ook zou in veel zorginstellingen er niet bij stilgestaan worden dat ouderen ook weleens homo- of biseksueel kunnen zijn. ‘Bij een intake vragen of een oudere een partner heeft in plaats van te vragen of hij of zij getrouwd is geweest, maakt al veel verschil.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. MANAGEMENT EN PROFESSIONALS ??? DENKEN VAAK NIET EENS AAN ZORG!!,LAAT STAAN AAN WIE ZE VERZORGEN . Het motto is altijd : geen geld , te weinig (opgeleid )personeel . In wezen gaat het om mentaliteit en moet er hart voor je werk zijn dat ontbreekt( zie de collumns van Carla de Jong ‘ EN DAAR IS GEEN OPLEIDING VOOR, TERWIJL MANAGERS ZICH DAAR ZEKER NOOIT IN HERKENNEN.

  3. ok omgang met “roze”ouderen zijn die dan anders?? ja ok ze hebben een partner van hetzelfde geslacht of hebben die gehad maar houd dat in dan dat ze andere zorg nodig hebben?? ieder mens is hetzelfde toch of je nu “roze”bent of niet…. mijn broek zakt hier een beetje vanaf hoor of zie ik het verkeerd???
    ok ik dacht al dat ik het niet snapte hoor… tuurlijk is het wel zo dat de generatie die nu in de bejaardenhuizen zit er niet over kon/mocht praten maar de mensen die nu voor hun zorgen weten niet beter dan dat homoseksualtiteit normaal is en dat het niet raar is…ik denk ook dat het gewoon gaat om een of andere subsidie die gekregen is om dit op te zetten…die subsidie hadden ze beter aan een andere organisatie kunnen geven… die er wel nuttige dingen mee doens

  4. Kunnen de ANBO en die andere opvreters niet beter dit subsidiegeld ter beschikking stellen aan alle ouderen voor betere verzorging ipv aan positieve-discriminatiepraktijken. Ook homo’s willen gewoon goede verzorging. Een grote schande (voor de zoveelste keer!)

  5. Wonderlijk, hoe de maatschappij naar ouderen kijkt, maar let op: ouderen zijn net gewone mensen, met alle denkbare menselijke eigenschappen Ze zijn aardig, onaardig, vrolijk, verdrietig, homo; waarom kijken we daar toch elke keer zo van op?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.