Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trouw onhult overleg verzekeraars en farmaceuten

Dagblad Trouw meldt een intern document van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) te hebben onderschept. Hieruit zou blijken dat de farmaceutische industrie eist dat zorgverzekeraars hun nieuwe plannen om artsen te belonen die goedkopere geneesmiddelen voorschrijven in de ijskast zetten. In ruil daarvoor willen fabrikanten volgend jaar hun prijzen met 340 miljoen euro verlagen.

Het plan is volgens Trouw besproken tijdens een studiereis door de VS, afgelopen week. Daar waren naast de industrie, de apothekerskoepel KNMP en ZN aanwezig. Het werd geleid door Martin van Rijn, directeur-generaal gezondheidszorg van VWS, en Roger van Boxtel, voorzitter van verzekeraar Menzis.

Ruimer premiebeleid

Zorgverzekeraars geven sinds enkele jaren premies aan artsen die goedkope pillen voorschrijven, zoals cholesterolverlagers en maagmiddelen. Generieke middelen waar geen patent meer op rust zijn vaak net zo werkzaam en effectief, maar veel goedkoper. Farmaceutische bedrijven hebben tot voor de Hoge Raad vergeefs geprocedeerd tegen het premiebeleid van verzekeraars.

Medicijnen convenant

De zorgverzekeraars willen in 2008 op veel grotere schaal goedkoper voorschrijven stimuleren. Dit plan gaat nu op de schop volgens het interne document van Trouw. (Trouw)

Lees ook:

Menzis bekritiseert positie apothekers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.