Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond wijst sociaal plan Vitras/CMD af

Redactie Zorgvisie
Het sociaal plan van zorgorganisatie Vitras/CMD is door de leden van ABVAKABO FNV unaniem afgewezen. Het plan maakt deel uit van de reorganisatie die Vitras/CMD uitvoert onder de noemer ‘Wijkgericht werken’.
Vakbond wijst sociaal plan Vitras/CMD af

De belangrijkste redenen voor de afwijzing van de bond zijn de directe negatieve gevolgen die het plan heeft voor de individuele rechtspositie van de werknemers. Zoals de mogelijkheid van gedwongen ontslagen op korte termijn en bevriezing van de salarissen. Werknemers gaven volgens Abvakabo daarnaast aan slecht of niet geïnformeerd te zijn over het reorganisatieplan. De leden van twee andere bonden, Nu ’91 en FBZ hebben het plan wél ondertekend. “Abvakabo steunde een eerder principeakkoord wel”, zegt bestuurder Bart ten Have van Nu ’91. “Dit akkoord hebben wij en FBZ positief aan onze leden voorgesteld. Abvakabo heeft dat plan neutraal voorgesteld, met de afwijzing tot gevolg.”

Sociaal plan Vitras/CMD

Een woordvoerster van Vitras/CMD erkent dat het sociaal plan niet op de correcte wijze aan de medewerkers is voorgelegd. “Dat hadden wij inderdaad zorgvuldiger kunnen doen. Deze onzorgvuldigheid heeft te maken met de financiële druk en tijdsdruk waar wij onder staan. We moeten alles in vakantietijd rond krijgen. Dat is overigens geen excuus.” Abvakabo en het bestuur gaan volgende week donderdag weer om de tafel voor hernieuwd overleg. “Dat is jammer want we hadden in principe een akkoord liggen met de bonden. Nu lopen we vertraging op, ook vanwege onze eigen fout wat betreft informatievoorziening. We denken het overleg volgende week op een positieve manier af te kunnen sluiten.”

Ontslagen Vitras

De woordvoerster kan niet zeggen of en hoeveel banen er zullen verdwijnen bij Vitras/CMD. “De nieuwe arbeidsvoorwaarden, zoals het bevriezen van loon, gelden voor ongeveer vijftig fte’s. Daar zitten deels mensen bij die een andere functie kunnen vervullen binnen onze organisatie. Zij houden dan nog een jaar lang het loon van hun vorige functie. Als dat niet voor iedereen lukt, zal voor een deel van die 50 fte elders werk gezocht moeten worden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

TSN en Vitras/CMD in de clinch

NZa behandelt steunaanvraag Vitras/CMD

Vitras/CMD stopt compleet met huishoudelijke hulp

Vijftig thuishulpen van Vitras toch niet ontslagen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.