Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden botsen met MC Groep

De vakbonden eisen dat er geen gedwongen ontslagen vallen bij de overname van de IJsselmeerziekenhuizen. Directeur Loek Winter van de MC Groep stuurt juist aan op een collectief ontslag.
Vakbonden botsen met MC Groep

Loek Winter wil de omvang van het ziekenhuis terugbrengen van 900 fte’s naar 650. Hij wil daartoe collectief ontslag aanvragen voor ruim 200 fte’s, ofwel 300 werknemers. De vakbonden verzetten zich echter tegen gedwongen ontslagen. Ze willen de boventalligheid oplossen met goede regelingen. AbvaKabo FNV-bestuurder Wim van der Hoorn: “Wij willen een overname met een sociaal gezicht. We moeten alles op alles zetten om mensen aan een andere baan te helpen. Leidinggevenden met een medische achtergrond moeten weer terug kunnen naar hun professie. De problemen zijn te wijten aan slecht bestuur. De gevolgen moet je niet afwentelen op de werknemers.”

Plannen Winter te rigoureus

Van der Hoorn vindt de plannen van Winter te rigoureus. De productieomvang gaat met zeven procent terug, terwijl een kwart van het personeel moet verdwijnen. Van der Hoorn: “Hoe ga je het ziekenhuis draaiende houden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van zorg en de gezondheid van de werknemers.” Winter zet vooral het mes in functies die te maken hebben met de bedrijfsvoering. Zestig procent van het management en ondersteunend personeel moet verdwijnen. De functies van kwaliteits- en klachtenfunctionaris wil Winter schrappen en onderbrengen bij het uitvoerende medische personeel.

Steunaanvraag Zorgautoriteit NZa

De vakbonden vinden dat Loek Winter te lang wacht met duidelijkheid geven aan het personeel. Ze begrijpen wel dat dit te maken heeft met de steunaanvraag bij de Nederlandse Zorgautoriteit, maar ze vinden het nu te lang duren. Bovendien wijzen de bonden erop dat het verloop onder het personeel momenteel zo groot is dat gedwongen ontslagen helemaal niet meer nodig zijn. Begin januari waren er nog maar 794 fte’s over. Dat betekent dat er nog maar ruim 100 fte’s boventallig zijn. Volgens de bonden doen de IJsselmeerziekenhuizen deze week een nieuwe steunvraag bij de NZa voor de helft of een derde van de eerder gevraagde 29,5 miljoen euro. Wie het ontstane gat gaat vullen is nog niet bekend. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Geen extra geld voor IJsselmeerziekenhuizen

Personeel verlaat massaal IJsselmeerziekenhuizen

Geen NZa-steun voor IJsselmeerziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.