Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn verhoogt pgb voor Thomashuizen

Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
Staatssecretaris Martin van Rijn komt cliënten van Thomashuizen tegemoet. Toekomstige bewoners krijgen een hoger pgb. Dat laat VWS vanmiddag weten.
Van Rijn verhoogt pgb voor Thomashuizen

Kleinschalig wonen

In kleinschalige wooninitiatieven zoals de Thomashuizen leggen de bewoners hun pgb’s bij elkaar en betalen daaruit gemeenschappelijke voorzieningen. Om die kosten te dekken, springt de overheid voor nieuwe bewoners bij. Huidige bewoners behouden hun hogere budget. De maatregel geldt voor alle kleinschalige wooninitiatieven.

Thomashuizen
De maatregel is genomen in samenspraak met de Thomashuizen en met belangenverenigingen PerSaldo en Naar-Keuze. In Nederland bestaan zo’n 300 kleinschalige wooninitiatieven waar in totaal ongeveer 4000 mensen wonen. Voor de totale pgb-regeling trekt het kabinet in 2013 2.755 miljard euro uit.

Pgb
Het Lenteakkoord draaide een belangrijke bezuiniging terug. In eerste instantie zouden alleen mensen met een indicatie voor minimaal 10 uur verzorging en verpleging per week een pgb krijgen. Deze tien-uursgrens werd afgeschaft, maar niet voor mensen met pgb’s voor begeleiding. Het regeerakkoord dat er nu ligt, handhaaft de tien-uursgrens voor begeleiding. Pgb-houders met een indicatie voor verblijf zouden in 2013 maximaal 5 procent op hun budget kunnen worden gekort.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.