Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn wil intensieve controle op pgb-fraude

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Van Rijn van VWS wil dat 20 procent van de pgb-houders intensief wordt gecontroleerd. Hij reageert op een rapport van de Arbeidsinspectie, de FIOD en de politie waarin staat dat er massaal wordt gefraudeerd met het persoonsgebonden budget (pgb).
Van Rijn wil intensieve controle op pgb-fraude
Foto: ANP Koen Suyk

Uit het rapport, in handen van RTL Nieuws, zou blijken dat er voor tientallen miljoenen aan fraude gepleegd wordt met het pgb. Van Rijn weet dat er momenteel voor zes miljoen aan fraude is ontdekt. Hij zegt geschrokken te zijn van de nieuwe cijfers.

Fraude met pgb’s
Malafide zorgbureaus zouden de pgb’s aanvragen op naam van mensen die van niets weten en het geld vervolgens wegsluizen. Ook zijn er mensen die het niet gebruiken voor zorg, maar voor andere doeleinden. Verder stelden artsen en psychiaters valse diagnoses waardoor mensen een pgb konden aanvragen. Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd.

Maatregelen tegen pgb-fraude
‘Wat mij vooral zorgen baart’, begint Van Rijn, ‘is dat er bemiddelingsbureaus zijn die er zelf met het geld vandoor gaan.’ Als het aan hem ligt, wordt er meer gecontroleerd bij mensen met een pgb. Nu wordt 5 procent van de mensen met een pgb gecontroleerd of zij het geld uitgeven aan zorg, dat moet 20 procent worden. ‘Niet alleen via formulieren, maar ook door bij de mensen thuis langs te gaan.’ Daarvoor wil de staatssecretaris 22 extra inspecteurs aanstellen. Ook wil Van Rijn de pgb’s minder fraudegevoelig maken en het huidige bestand van mensen met een budget opschonen. Ook zal een pgb niet meer contant uitbetaald worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.