Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel ongewenst gedrag in de zorg

Uit een onderzoek van vakbond CNV Publieke Zaak blijkt dat zorgverleners vaak met ongewenste situaties op de werkvloer te maken krijgen. De 416 ondervraagde zorgverleners hebben last van onveilige situaties op de werkvloer, hoge werkdruk en een onvoldoende functionerend management.

Bijna driekwart (75 procent) van de deelnemers geeft aan ‘wel eens’ of ‘vaker’ ongewenst gedrag op de werkvloer meegemaakt te hebben. Dit varieert van verkeerde bejegening tot onbekwaam handelen en zelfs fysieke agressie van zorgverleners naar zorgvragers of collega’s toe. Collega’s spreken volgens het onderzoek elkaar over het algemeen wel aan op ongewenst gedrag en er wordt ook melding van gemaakt bij een leidinggevende. Uit het rapport blijkt verder dat slechts in 45 procent van de gevallen het melden van een incident effect heeft.

Veilig melden

CNV-bestuurder Jeannette Pannekoek zegt het onbegrijpelijk te vinden dat met 15 procent van de meldingen niets gebeurt. “Werknemers in de zorg hebben de ervaring dat er onvoldoende aandacht is voor het aanpakken van ongewenst gedrag.” Volgens Pannekoek is de aanleiding voor het onderzoek het feit dat er steeds meer signalen bij CNV binnenkwamen. “Het is niet onze bedoeling weer iets negatiefs over de zorg te publiceren. We willen wel aangeven dat er vervelende dingen gebeuren op de werkvloer. We richten dit signaal richting werkgevers die met dit probleem aan de slag moeten.”

Zorgmanagers

Uit het onderoek zou ook blijken dat leidinggevend zich vaak schuldig maken aan ongewenst gedrag of zelfs machtsmisbruik. Het ongewenst gedrag op de werkvloer is volgens de CNV overduidelijk het gevolg man de hoge werkdurk in de zorgsector. “En daarmee is het iets dat afbreuk doet aan de enorme inzet en betrokkenheid die zorgverleners dagelijks opbrengen”, aldus Pannekoek. (Zorgvisie -Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Geweld vaak ‘gewoon’ voor gehandicaptenverzorger

‘Werkdruk oorzaak onveilige werkomstandigheden’

Ontslag 28 leidinggevenden Markenlanden afgewezen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.