Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Veel ziekenhuizen moeten kankerbehandeling stoppen

Veel ziekenhuizen kunnen niet voldoen aan de kwaliteitsnormen die radiotherapeuten, internist-oncologen en oncologisch chirurgen hebben opgesteld. Ze zouden moeten stoppen met kankerbehandelingen, tenzij ze kunnen voldoen aan de nieuwe eisen. Ziekenhuizen hebben een jaar de tijd om aan de eisen te voldoen. Dat meldt Medisch Contact.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Veel ziekenhuizen moeten kankerbehandeling stoppen

Voor de behandeling van maagkanker geldt dat 53 ziekenhuizen op dit moment nog niet voldoen aan die normen, voor endeldarmkanker om 24, zegt oncoloog Koos van der Hoeven, werkzaam in het LUMC en voorzitter van de Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS). Hij zegt dit in een artikel in Medisch Contact over een rondetafelgesprek met andere kankerdeskundigen.

Nieuwe normen

De oncologische specialisten zeggen in het artikel dat Nederland bij sommige kankersoorten – zoals maagkanker – niet goed scoort in vergelijking met andere Europese landen. Het is een van de aanleidingen om tot deze nieuwe normen te komen. In die normen staan algemene

4
24

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

 1. We moeten in Nederland vanwege de patientenveiligheid,kwaliteitsborging en kosteneffectiviteit streven naar gespecialiseerde topklinische ziekenhuizen.
  Topklinische ziekenhuizen die samenwerken met Academische Centra.
  Algemene en/of categorale ziekenhuizen dienen nauw samen te werken met deze Topklinische Ziekenhuizen.
  Groepspraktijken van de huisartsen behoren goed samen te werken met algemene ziekenhuizen.
  Een soort hierarchie in het aanbod is, denk ik wenslijk.

 2. Lees alle reacties
 3. Gezien de bezuinigingen, die er allemaal gaande zijn, kun je de rekening hiervan niet alleen bij de burger leggen maar ook bij de hulpverlener.
  Vooral geen gouden bergen beloven of gelijk zeggen ‘gelijk opereren’ en van dergelijke paniekzaaierij.
  Van belang de vorens en tegens voorlichten en of de kosten opwegen op het te verwachten resultaat.
  zie Harm Kuipers, hoe hij er over denkt, maar dit is dan ook een wetenschapper!
  Soms is het een voldongen feit, dat altijd opereren of medicatie niet het gewenste effect geeft!

 4. Gezien de bezuinigingen, die er allemaal gaande zijn, kun je de rekening hiervan niet alleen bij de burger leggen maar ook bij de hulpverlener.
  Vooral geen gouden bergen beloven of gelijk zeggen ‘gelijk opereren’ en van dergelijke paniekzaaierij.
  Van belang de vorens en tegens voorlichten en of de kosten opwegen op het te verwachten resultaat.
  zie Harm Kuipers, hoe hij er over denkt, maar dit is dan ook een wetenschapper!

 5. Als oncologisch patiënt kan ik het hier hartgrondig mee eens zijn.Het wordt tijd dat er eens iets/veel gaat veranderen, want patiënten moeten maar afwachten wat hen ten deel valt.Bovendien is de communicatie met de patiënt vaak zo beroerd dat dát alleen reden moet zijn om op te stappen.Ik ben in Duitsland verder gegaan met de behandelingen, omdat ik geen enkel vertrouwen meet had in wie dan ook hier.Als ik nu weer problemen zou krijgen dan ging ik linea recta naar het AVL en verder naar geen enkel ziekenhuis tot voor mij duidelijk was, dat er samen werd gewerkt en overlegd én dat er ervaring was opgebouwd. Nu de ziekenhuizen een jaar de tijd te geven om ‘bij te spijkeren’zou mij in elk geval geen enkel vertrouwen geven.Daarvoor heb ik té veel meegemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.