Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verdubbeling zis/epd-kosten bij ggz-instellingen

Mark van Dorresteijn
Ggz-instellingen hebben in 2012 twee maal zoveel uitgegeven aan het zis/epd als in 2011. Dat blijkt uit de ICT Benchmark GGZ 2013 van M&I/Partners.
Verdubbeling zis/epd-kosten bij ggz-instellingen
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De ggz-instellingen gaven in 2012 gemiddeld 452 euro per gebruiker uit aan het zis/epd. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2011, toen lag het kostenniveau nog op 229 euro per gebruiker. Gemiddeld heeft een grote geïntegreerde ggz-instelling een integraal ict-kostenniveau van ongeveer 4,7 procent van de omzet (tegen 4,2 procent vorig jaar). Naast de zis/epd-kosten stegen ook de kosten voor datacommunicatie, servers en dataopslag.

Kostenstijging

De stijging wordt vooral veroorzaakt doordat er fors meer kosten zijn voor licenties en onderhoudscontracten. Dit komt doordat veel instellingen een nieuw zis/epd invoeren. ‘Naast de kosten maken we dit op uit de investeringen en projecten op dit gebied. Het zis/epd staat bij de deelnemers bovenaan de projectenkalender in termen van impact en omvang (zowel financieel als in menskracht)’, aldus M&I/Partners. ‘Werd in 2010 een bedrag van 29 euro per fte medewerker geïnvesteerd in het zis/epd, in 2012 is dit opgelopen tot 142 euro per fte medewerker. Voor volgend jaar verwachten we dat de gestegen investeringen zich vertalen in hogere afschrijvingen.’

REPD-traject

De nieuwe zis/epd’s zijn het gevolg van het zogeheten REPD-traject dat afgelopen jaren onder leiding van GGZ-NL heeft plaatsgevonden. In dat traject zijn uiteindelijk alleen de gevestigde zis/epd-leveranciers in de ggz overgebleven. Die hebben fors moeten investeren om te voldoen aan de in het REPD gestelde eisen en dat is nu terug te zien in het kostenpatroon bij de ggz-instellingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.