Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verlamden besturen over vijf jaar computer met hersenen

Mario Gibbels
“Binnen vijf jaar kunnen verlamde mensen met hun hersenen een computer bedienen”, dat zegt Nick Ramsey, hoogleraar Neurochirurgie in Utrecht.

In Europa raken per jaar 30.000 mensen ernstig verlamd terwijl er geen medicijn voor herstel voor handen is. Deze mensen zijn volledig afhankelijk van hun omgeving. Nick Ramsey verwacht binnen vijf jaar een systeem te ontwikkeld waarmee deze mensen met hun hersenen een computer kunnen bedienen.

Hersenprothesen

Sinds 2007 leidt Ramsey in Utrecht een onderzoeksgroep op het gebied van hersenprothesen. De groep onderzoekt of de hersensignalen direct vanaf de hersenen kunnen worden opgepikt, voor bediening van een computer. Met deze ‘hersenprothese’ moet een patiënt zonder hulp van een verzorger apparatuur kunnen bedienen en via internet kunnen communiceren met anderen.

Half miljoen cellen

Ramsey: “Dit onderzoek heeft een paar grote uitdagingen. Eén uitdaging is het ontcijferen van de hersensignalen. Met een elektrode die op de hersenen ligt kijken we naar een half miljoen zenuwcellen die allemaal iets doen. Als de patiënt zich een beweging inbeeldt dan wordt een deel van die zenuwcellen actiever, maar andere zenuwcellen doen andere dingen en verstoren zo het signaal. Voor een hersenprothese moeten we het juiste signaal er uit zien te filteren.”

Ernstig verlamd

Uit de eerste resultaten blijkt dat iemand met een elektrode op de hersenen vrijwel direct een cursor kan besturen, al is het nog in beperkte mate. “Op dit moment wordt uitgezocht welke hersengebieden zich het best lenen voor een hersenprothese, en hoe we die het beste kunnen lokaliseren”, zegt Ramsey, die hoopvol is. “De verwachting is dat er binnen vijf jaar een prototype is dat goed genoeg werkt voor ernstig verlamde mensen om een computer te kunnen bedienen.” (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.