Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Verpleegkundigen tegen verplichte zorg thuis voor ZZP 4

De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, V&VN, vreest dat er ongelukken gebeuren als 32.000 ouderen met dementie en ruim 10.000 mensen met een verstandelijke beperking in 2016 niet meer in aanmerking komen voor een plaats in een zorginstelling.
Verpleegkundigen tegen verplichte zorg thuis voor ZZP 4

Volgens woordvoerder Francis Bolle van V&VN kan het schrappen van de woonvergoeding voor mensen met een zorgzwaartepakket (zzp) 4 niet doorgaan. De zo genoemde ‘scheiding van wonen en zorg’ voor mensen met een zorgzwaarte van niveau vier staat gepland voor 2016. ‘V&VN vindt dat dit niet kan omdat deze mensen begeleid moeten worden en veelal toezicht nodig hebben. Dit is in de thuissituatie niet altijd mogelijk.’ Ook de koepelvereniging van zorgwerkgevers ActiZ is tegen deze plannen. V&VN en ActiZ zijn niet tegen de plannen om wonen en zorg te scheiden. Voor ZZP 1 tot en met 3 ondersteunt V&VN de plannen van dit kabinet, mits er aandacht blijft voor individuele uitzonderingen. Echter, voor patiënten en cliënten met zorgzwaartpakket 4 is het scheiden van wonen en zorg nog een brug te ver.

8 REACTIES

 1. Beste Pro-zorg. Je uitspraak: ‘Het nieuwe ‘verpleeghuis’ wat ik voor ogen heb is een gebouw met huur-appartementen waar zorgbehoevende mensen tegen zichzelf beschermd kunnen worden als zij een gevaar voor zichzelf worden en waar hun zelfzorgtekort volledig aangevuld kan worden en partners een plek houden en kunnen krijgen’ bestaat al en is in feite al het huidige verzorgings-/verpleeghuis.! Hier in de omgeving is reeds een zorginstelling bezig om ouderen ‘zorgappartementen’ te gaan verhuren met zorg vanuit de instelling. Weet je wat die appartementen allen al in huur gaan doen.? Tussen 1400 en 1900 Euro per mnd.! Daar komt de zorg nog bij…. Ik vraag me af hoeveel ouderen dit kunnen gaan opbrengen, tenzij je vermogend bent of een flinke financiële ‘oude dag voorziening’. Zelf heb ik een ZZP-LG 05 indicatie en woon in mijn eigen woning. Ik kan en wil daarom zeggen: Ik heb een fantastisch zorgteam om mij heen en als het kan wil ik gaan hemelen vanuit mijn woning/deze hulpvoorziening.

 2. Lees alle reacties
 3. Zelf heb ik 41 jaar in de Zorg gewerkt ( Ziekenhuis-ervaringsdeskundige ). Wat kunnen wij als samenleving doen. Als eerste op de goede Partij stemmen,die luistert naar jouw stem. Ten tweede, een Visie op Zorg. Ten derde , onzin-projecten niet door laten gaan. Bijv.: de Miljarden-projecten die niets opleveren: 1. HSL-lijn , we praten over 100km spoorlijn Amsterdam-Belgische Grens;2. Betuwe-spoorlijn , veiliger is via de IJzerenlijn , via Antwerpen met gelijk een lijn Vlissingen-Antwerpen; 3. Banken dreigen failliet te gaan – niet steunen – zie voorbeeld IJsland. 4. Bouw – niet steunen ten kosten van de werkgelegenheid- stijgt met de dag naar 8. 1. 5. Economie wordt ‘kapot ‘bezuinigd , zie werkloosheid-cijfers ! Ik kan nog even doorgaan. Op verzoek wil ik dit verhaal aanvullen ! Politiek laat je Stem horen.

 4. Ik vind het idee van het verder opvoeren en scheiden van zorg en wonen een goed idee. Ik ben voorstander van ‘verpleeghuizen’ nieuwe stijl waar zorg en wonen gescheiden worden. Een zorgvrager/ verpleeghuisbewoner woont dan in een appartement, in een overkoepelend gebouw (zoals in de huidige verpleeghuizen) waarin men beschemd kan wonen en waar men welliswaar dezelfde zorg ontvangt als nu het geval is. Waar partners ook kunnen overnachten/wonen en waar familie gekoesterd wordt (en tegen vergoedingen in natura ? b.v mee kan eten etc.voor de geboden zorg: win / win situaties) M.a.w.: Er kunnen wellicht nieuwe vormen van ‘Verpleeg- en verzorgingshuizen’ komen waar ook zorgvragers onder een hogere zzpp langdurig verblijven en waarbij zorg en wonen gescheiden blijven. En waar professionals (zoals in de thuiszorg al gebeurt) de situatie/zelfzorgtekorten van een zorgvrager samen met de familie ondersteunen/ regelen en ondervangen. Met gebouwenbeheerders- waarbij de veiligheid en het woon- en leefgenot voorop staat- komt de maatschappij een heel eind. Het nieuwe ‘verpleeghuis’ wat ik voor ogen heb is een gebouw met huur-appartementen waar zorgbehoevende mensen tegen zichzelf beschermd kunnen worden als zij een gevaar voor zichzelf worden en waar hun zelfzorgtekort volledig aangevuld kan worden en partners een plek houden en kunnen krijgen. Ik vind zelfs dat in iedere situatie waarbij zorgvragers landurig verblijven dat zorg en wonen gescheiden moet worden- ongeacht zorgzwaarte.

 5. Ten eerste ken ik vele mensen die onder een hogere zzp vallen maar goed thuis kunnen verblijven omdat de partner en familie dit wil die de zorgvrager ondersteunt samen met de thuiszorg. En dat gaat prima. Waarom zou zorg en wonen bij alle zorgvragers die langdurig verblijven niet gescheiden kunnen worden. Ik zie graag verpleeghuizen veranderen in woon-zorg- gebouwen met appartementen waar ook een partner kan wonen en hulp kan bieden.

 6. Je kunt uit dit bericht aflezen hoe groot de betrokkenheid van de verpleging is. Al meer dan een half jaar is bekend dat kleiner dan ZZP4 terug naar huis moet en nu pas gaat de verpleging zich zorgen maken en wellicht nog omdat ze zich realiseren dat hun baan in het geding is. Iemand die echt betrokken is, vliegt bij dat eerste ontstellende bericht in de hoogste boom.
  @bezorgde (hierboven): een zin valt me op: ”met kinderen op 100km afstand”, je hebt het over je moeder!!!!!

 7. Mijn alleenwonende moeder dementeerde: bij het eerste bezoek van de indicatiesteller was ze helderder dan gebruikelijk en kreeg ze ZZP2 en een casemanager die eens in de 6 weken op bezoek kwam. Al snel was duidelijk dat ze medicatie te pas en te onpas innam: er kwam een Baxterrol van de apotheek. Maaltijden in de vriezer en meerdere keren per dag telefoontjes van kinderen om te controleren+ veel acute bezoekjes. Alles raakte kwijt in huis, ze werd achterdochtig naar buren en argwanend, verloor haar diplomatie en maakte hulp lastiger. De verwarmingsmonteur plaatste haar na 7 keer op de zwarte lijst. De hele galerij hield haar gasfornuis door het raam heen in de gaten, maar ze zochten dekking als Ma bij ze aanbelde. Ma werd af en toe thuisgebracht:verdwaald. Ze vereenzaamde en vermagerde. Toen ze naar de dagbesteding mocht was ze daar al nauwelijks sociaal meer toe in staat. Pas toen het eigenlijk al niet meer ging werd de indicatie ZZP4 en kwam ze hoger op de wachtlijst voor opname. Ze had toen eigenlijk al 24uurs toezicht nodig,maar het heeft nog maanden geduurd, voor ze bovenaan de wachtlijst stond en er verhuisd kon worden worden. Met kinderen op 100km afstand heeft er regelmatig gevaar voor anderen en haarzelf gedreigd. Het trok een m.i.te zware wissel op het welzijn van de omgeving en de mantelzorg: en zo’n situatie zou nog langer moeten duren? Misschien moeten de kriteria bij demntie dan aangepast?

 8. Mijn eerste reactie om dit voorstel om Zorgzwaartepakket 4 in te gaan voeren , is om Politici eens een paar dagen mee te laten te lopen met begeleiders die ZZP 4 begeleiden. Na deze dagen hoor ik graag hun ervaring.
  Ook graag hun Visie op zorg na die stageperiode. Politiek houd je aan je woord !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.