Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verwijspunt: moed in ouderenzorg loont

Randstad Groep Nederland - BMC
De aanleiding was urgent. “De zorgvraag groeit explosief. Dan kun je niet blijven redeneren vanuit je eigen voordeur,” stelt Martijn Verbeek, bestuurder van Florence. Het zorgaanbod is versnipperd, verwijzingen lopen stroef, en cliënten komen onnodig later op de juiste plek terecht. Verbeek: “Met de enorme groei van zorg in het vooruitzicht lopen zonder centrale coördinatie wachttijden op. En de patiënt betaalt de prijs.”

Samenwerken vanuit gelijkwaardigheid

Met hulp van BMC ontwikkelden de organisaties een model dat rust en overzicht brengt. De aanpak was niet top-down, maar co-creatief. “BMC bood structuur, maar ook ruimte om het met elkaar te doen,” aldus Verbeek. Senior adviseur Ron Dekkers: “We bouwden informeel en formeel draagvlak, met één gezamenlijk doel.”

De bestuurlijke uitdaging zat in het overstijgen van het eigen belang. “Iedere organisatie hecht aan de eigen voordeur. Zeker in een krappe markt, waarin je elke cliënt nodig hebt”, zegt Verbeek. “Maar we hebben gezegd: de maatschappelijke opgave is groter. We móéten samenwerken.”

Vertrouwen ontstaat door dóen

Het vertrouwen werd gebouwd in kleine stappen. “Iedere maand overleg, transparantie, samen besluiten nemen. Vertrouwen spreek je niet uit; het ontstaat door samen dóen”, aldus Verbeek. Centraal in de aanpak staat een digitaal ondersteund VerwijsPunt dat verwijzingen stroomlijnt en capaciteit inzichtelijk maakt. De zes zorgorganisaties richtten hiervoor een coöperatie op. “We hebben gekozen voor one man, one vote. Dat is de enige manier als je het écht samen wilt doen.”

Uniek in Nederland

Wat dit model bijzonder maakt, is de combinatie van juridische vormgeving, bestuurlijke gelijkheid en inhoudelijke samenhang. “In andere regio’s zijn al jaren mooie voorbeelden van verwijzingscoördinatie en samenwerking”, zegt Verbeek. “Op basis van die ervaringen zetten we in Haaglanden één stap verder – van crisiszorg tot casemanagement en wijkverpleging, en bestuurlijk verankerd in een coöperatie. Dat maakt het duurzaam.”
Het VerwijsPunt is geen tijdelijke oplossing of losstaand project, maar een structurele verandering in hoe ouderenzorg in de regio georganiseerd wordt. Er is gekozen voor een juridische coöperatievorm waarinalle deelnemers zeggenschap hebben, ongeacht grootte of marktaandeel. Dit voorkomt dominantie door grotere spelers en stimuleert gelijkwaardig samenwerken.

Één loket

Ook de inhoudelijke breedte is uniek: het VerwijsPunt richt zich niet alleen op spoed- of crisissituaties, maar ook op reguliere wijkverpleging, casemanagement dementie. Daardoor ontstaat er één loket voor een groot deel van de ouderenzorg, met korte lijnen, beter overzicht en snellere plaatsing.
Daarnaast maakt het VerwijsPunt gebruik van digitale systemen zoals ZorgDomein om capaciteit en verwijzingen te stroomlijnen. De ambitie reikt verder: uitbreiden naar eerstelijnsverblijf en andere zorgvormen, zodra de basis stevig genoeg staat. Deze combinatie – juridisch stevig, bestuurlijk gelijkwaardig en inhoudelijk breed – maakt het VerwijsPunt tot een zeldzaam voorbeeld van écht geïntegreerde ouderenzorg in Nederland.

Vanaf nu kunnen ziekenhuizen via het VerwijsPunt verwijzen, huisartsen volgen gefaseerd vanaf deze zomer. Doel: eind 2026 zijn de meeste van de 600 huisartsen aangesloten. Andere zorgaanbieders worden actief uitgenodigd om mee te doen.
“Iedereen is welkom,” benadrukt Verbeek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.