Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGN voorziet grote problemen met pgb-formulieren

Brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) waarschuwt voor een forse toename van administratieve lasten voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit vanwege twee nieuwe online documenten voor houders van een persoonsgebonden budget (pgb) .
Administratieveel400.jpg

Voor pgb-houders werkt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanaf april dit jaar met een nieuwe modelovereenkomst en een nieuw wijzigingsformulier. VGN-directeur Frank Bluiminck schrijft in een brief van 10 januari hierover aan de SVB: ‘Wij voorzien een forse toename van administratieve lasten bij onze leden. Vooral ook omdat de Modelovereenkomst voor een aanzienlijk deel van onze cliënten met een verstandelijke beperking te ingewikkeld is.’

Administratief gedoe
De VGN doet voorstellen voor verbetering die snel overgenomen dienen te worden, aangezien uitstel van de nieuwe documenten door de staatssecretaris is uitgesloten. Bluiminck: ‘Als onze suggesties niet tijdig worden overgenomen, voorzien wij een toename van de reeds bestaande problemen in het uitvoeren van het pgb-trekkingsrecht. Problemen voor zowel budgethouders als voor zorgaanbieders. Wij hebben een aantal VGN-leden geraadpleegd over het voorliggende model. Daaruit blijkt dat er heel veel administratief gedoe blijft bestaan en dat de formulieren voor een groot deel van onze cliënten zo ingewikkeld zijn, dat de zorgaanbieder ze voor de cliënt moet invullen. Dit leidt onherroepelijk tot nieuwe vertraging in de afwerking van facturen en daarmee tot uitval of te late uitbetaling van facturen.’

Verbeteringen
Verbeteringen die de VGN wil doorvoeren zijn onder andere dat de modelovereenkomsten niet meer één voor één ingevuld moeten worden. ‘Dat is voor instellingen die een paar honderd pgb-houders hebben eindeloos veel werk.’ En de vergoedingen kunnen enkel per uur gedeclareerd worden, terwijl zorg vaak in dagdelen of etmalen en niet altijd in hele uren wordt geleverd. Lees hier de complete lijst met verbeteringen.

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.