Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VGN waarschuwt voor ‘slag om medewerker’

Redacteur Zorgvisie
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) maakt zich klaar voor een ware slag om de zorgmedewerker. Uit onderzoek blijkt dat de sector nog voor 2020 met een gat van 3500 medewerkers te maken zal krijgen, meldt de branchevereniging.
Verstandelijk beperkt400.jpg
Foto: Fotolia

De werkgelegenheid in de zorg neemt toe, dus er komt een strijd om de gekwalificeerde medewerker, voorspelt de VGN. De vereniging weet dat het aantal mensen dat vanuit een opleiding de gehandicaptenzorg inkomt met 13,5 procent is gedaald, maar dat er tegelijkertijd door vergrijzing een grotere zorgvraag ontstaan.

Onderzoeken over medewerkers
De vereniging liet drie verschillende organisaties (AZW, Effectory en Bartels) onderzoek doen naar de arbeidsmarkt in de zorg. De sector zal voor 2020 in totaal 10.000 nieuwe medewerkers moeten vinden, wil er aan de zorgvraag kunnen worden voldaan. Hoe dan ook zal er voor datzelfde jaar een gat van 3500 medewerkers ontstaan. ‘Het verschil tussen aanbod en vraag’, schrijft de vereniging. ‘Het gaat hierbij met name om HBO-verpleegkundigen, sociaal pedagogische hulpverleners en persoonlijk begeleiders niveau 4.’ Dat het specifiek om die banen gaat maakt het extra lastig, denkt de VGN, omdat er in de ouderenzorg behoefte is aan hetzelfde soort personeel.

De VGN hoopt het probleem op te lossen door op Facebook een campagne te starten die jongeren moet motiveren om voor een baan in de branche te kiezen.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

2 REACTIES

  1. Eens met Rene, er ligt nu een schone kans om het imago van de zorg en welzijnssector voor burgers en medewerkers te verbeteren. Niet alleen met geld, maar ook in de dagelijkse bejegening en het geven van eigen (regel) ruimte en persoonlijke inbreng in de methodiek. Ook secondaire arbeidsvoorwaarden kunnen verbeteren zoals algemene scholing, deskundigheid bevordering naar eigen interesse. Ik hoor dat er personeelsuitjes en kerstattenties achterwege bleven vanwege de algehele malaise in de zorgorganisaties. Tja, de optelsom van al deze factoren zorgen voor een onaantrekkelijk beeld.

  2. Lees alle reacties
  3. Beetje beschamend. Eerst vallen er ontslagen door de decentralisaties, nu worden ze weer gevraagd. Het moet echter niet moeilijk zijn medewerkers te vinden: ze waren immers eerder al in dienst. Beter werkt de gehandicaptenzorg aan zijn imago als goed werkgever. Waarom zou je ervoor kiezen in de gehandicaptenzorg te werken? Dan zou ik niet inspelen op 'liefde en overtuiging' van mensen…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.