Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Volgende week duidelijkheid zorg illegalen’

Redactie Zorgvisie
DEN HAAG - Minister Hoogervorst maakt volgende week bekend wanneer en hoe illegalen volgens hem recht hebben op medische zorg.

De rechter bepaalde deze zomer dat de staat de zorg moet betalen voor illegalen die in een psychiatrische inrichting moeten worden opgenomen.

Wat wel, wat niet

De Tweede Kamer wil, naar aanleiding van die uitspraak, weten op welke medische zorg de illegalen wel of niet kunnen rekenen. Na lang aandringen deed de minister de toezegging volgende week met uitsluitsel te komen.

Illegalen weggestuurd bij balie

Artsen en andere zorgverleners zeggen dat bijvoorbeeld ziekenhuizen en medisch specialisten illegalen vaak bij de balie wegsturen zonder dat ze hebben gekeken of de patiënt misschien ernstig ziek is.

Recht op noodhulp

Alle fracties vinden dat de illegalen recht hebben op noodhulp, bijvoorbeeld als hun leven in gevaar is. Daarna begint de spraakverwarring. Volgens GroenLinks, de PvdA en de SP hebben illegalen recht op grofweg alle zorg die in het basispakket van de zorgverzekeraars zit. De VVD vindt dat illegalen alleen recht hebben op spoedhulp. Daarna moeten ze volgens de liberalen op het vliegtuig naar hun land van herkomst worden gezet.

Bepaling ‘noodzakelijke zorg’

Het CDA wil dat de medische wereld bepaalt wat het begrip medisch noodzakelijke zorg inhoudt. Illegalen zouden behalve van de spoedzorg dan ook gebruik moeten kunnen maken van die medisch noodzakelijke zorg.

Waarborgfonds

De oppositiepartijen willen een waarborgfonds waaruit de zorg aan de illegalen wordt betaald. Het CDA wil eerst nog nadenken of zo’n fonds nodig is.

Tijdelijke verblijfsvergunning

Minister Hoogervorst maakte donderdag bekend dat illegale psychiatrische patiënten die volgens de wet gedwongen moeten worden opgenomen, voortaan tijdelijk een verblijfsvergunning krijgen zodat ze, op kosten van de overheid, in behandeling kunnen gaan. Hij heeft daarover afspraken gemaakt met minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.