Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voormalig bestuur Sionsberg niet aansprakelijk voor faillissement

Redacteur Zorgvisie
De voormalige bestuurders van De Sionsberg in Dokkum worden niet persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het faillissement van het ziekenhuis in 2014. Ziekenhuis Nij Smellinghe betaalt een bedrag van één miljoen euro aan de boedel van Zorggroep Pasana en trekt haar eigen vordering van 17 miljoen in.
VBHC, waardegedreven bekostiging zorgen bekostiging
Foto: Fotolia

De Sionsberg was onderdeel van Zorggroep Pasana. Curatoren Matthijs Sturms en Hans Silvius hebben, nadat Zorggroep Pasana op 28 november 2014 failliet ging, in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de oorzaak van het faillissement.

Inspanningen niet altijd effectief

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de voormalige bestuurders en toezichthouders die betrokken zijn geweest bij de Zorggroep Pasana een grote inzet hebben getoond, maar dat hun inspanningen achteraf niet altijd effectief zijn gebleken. Hoewel de curatoren in algemene zin niet positief zijn over het handelen van de voormalige leiding, erkennen zij dat de overlevingskans van een klein ziekenhuis als De Sionsberg vrijwel de gehele onderzoeksperiode niet groot is geweest. De voormalig bestuurders en toezichthouders hebben commentaar kunnen leveren op het onderzoek van de curatoren. Zij hebben aangegeven dat externe factoren – zoals wijzigingen in de financiering van de zorg en de opstelling van de betrokken zorgverzekeraar – in hoge mate invloed hebben gehad op het faillissement.

Schikking

Ziekenhuis Nij Smellinghe had een vordering van bijna zeventien miljoen euro uitstaan bij De Sionsberg. Deze vordering is ontstaan in de periode van de bestuurlijke fusie tussen 2 oktober 2012 en 28 november 2014. In die periode heeft Nij Smellinghe de Zorggroep Pasana met aanzienlijke bedragen financieel moeten ondersteunen. In het voorjaar van 2014 heeft Nij Smellinghe een continuïteitsgarantie afgegeven aan Zorggroep Pasana. Omdat het zowel in tijd als geld kostbaar zou zijn om de juridische uitleg en consequenties van de continuïteitsgarantie aan de rechtbank voor te leggen, hebben de curatoren en het ziekenhuis een allesomvattende regeling getroffen. Die regeling houdt in dat Nij Smellinghe haar vordering van zeventien miljoen euro intrekt en een bedrag van 1 miljoen euro betaalt aan de boedel van Zorggroep Pasana. Daarnaast worden de voormalig bestuurders en/of toezichthouders niet persoonlijk aansprakelijk gesteld. Curatoren en Nij Smellinghe zijn tevreden over het feit dat ze deze kwesties in het faillissement hebben kunnen afronden. Het faillissement is hiermee nog niet volledig afgewikkeld, maar een belangrijk deel kan worden afgesloten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.