Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VR-spel voor dementieonderzoek ontwikkeld

Deutsche Telekom en Samsung hebben samen met onderzoekers van verschillende universiteiten een virtual reality-spel ontwikkeld voor onderzoek naar dementie, zo meldt vakblad Computable.nl. Het gaat om Sea Hero Quest VR dat het oriëntatie- en navigatievermogen van de speler test. Dat levert onderzoekers allerlei data op voor het vroegtijdig herkennen van verschijnselen van dementie.
Vristock660

Eén van de eerste signalen van dementie is dat patiënten moeite hebben om hun weg te vinden, zelfs op bekende plekken. Sea Hero Quest VR test het oriëntatie- en navigatievermogen van de speler, aldus Computabel.nl. De speler moet als kapitein een bootje navigeren. De routes worden opgeslagen en de gegevens van álle spelers vormen samen een soort heatmap. In combinatie met kenmerken als geslacht en leeftijd biedt de game volgens de onderzoekers allerlei waardevolle inzichten in de mogelijke eerste stadia van dementie.

Sea Hero Quest

Er is sinds 2016 een versie van Sea Hero Quest voor mobiele apparaten beschikbaar. Dat spel is inmiddels door ongeveer drie miljoen mensen gespeeld. Volgens de onderzoekers is dat de grootste populatie waaronder onderzoek naar dementie is uitgevoerd. Bovendien wordt er volgens de betrokkenen veel tijdswinst behaald. Een speelsessie van twee minuten staat gelijk aan vijf uur laboratoriumonderzoek, claimen zij. De game wordt nu getest voor gebruik in een klinische setting.

Virtual Reality

De vr-versie van Sea Hero Quest heeft volgens de onderzoekers als voordeel dat deze, in vergelijking met de versie voor mobiele apparaten, een gedetailleerder beeld biedt van de keuzes die de speler maakt. ‘Met Sea Hero Quest VR worden navigatiedata verzameld die vijftien keer nauwkeuriger zijn dan bij de mobiele tegenhanger. De dataset van Sea Hero Quest mobile is ongekend groot, maar de vr-game stelt ons in staat om subtiele menselijke reacties met veel meer precisie te meten’, legt Hugo Spiers van University College London uit uit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.