Dan wordt het loopje zelfbewuster. Ze hebben een gelukkige uitstraling. Vervolgens vertellen ze dat dit ook klopt. Ze ervaren, in tegenstelling tot wat ze verwacht hadden, een grotere vrijheid in de bestuurderspositie. Ze zitten niet meer ingeklemd tussen de collega’s van het managementteam, de raad van bestuur en ondergeschikten, maar staan erboven. Natuurlijk moeten ze verantwoording afleggen aan de raad van toezicht, maar die staat toch echt meer op afstand. Ze genieten van de voorrechten, zoals als eerste de ZorgVisie krijgen! En ze kunnen natuurlijk meer verschil maken.
Meer opletten
Aan die grotere invloed moeten ze ook wel wennen: je moet als bestuurder veel meer op je woorden letten. Kon je voorheen nog onbezorgd grappen maken, nu wordt een bijzin als politiek statement opgevat.
Eenzaam aan de top
Regelmatig ontmoet ik ook mensen die de omgekeerde overgang meemaken: ze hebben hun bestuurdersrol weer afgelegd. Je kunt deze ex-bestuurders in drie groepen verdelen: degenen die met pensioen zijn gegaan, degenen die nog een aantal jaren te overbruggen hebben, en degenen die nog een groot deel van hun loopbaan voor zich hebben. Hun verhaal is sterk afhankelijk van de manier waarop ze afscheid namen. Maar de meesten vertellen dat ze van hun herwonnen vrijheid genieten. De verantwoordelijkheid drukte na een aantal jaren besturen zwaar, en het was eenzaam aan de top.
Heb geen haast
De oud-bestuurders die nog een aantal jaren te overbruggen hebben zijn actief als interimmer, als adviseur, of als coach. Die omslag is niet altijd gemakkelijk. Een van hen heeft daarom als advies aan jonge mensen die een bestuurdersfunctie ambiëren: doe het niet te snel, want er komen daarna nog meer jaren. Heb geen haast en bewaar besturen voor het laatst.