Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vroege herkenning en behandeling ondervoeding loont

Met een artikel vragen Anja Evers en Hinke Kruizenga aandacht voor de ernst en omvang van ondervoeding, en de mogelijkheden om er wat aan te doen. De leiders van het project 'Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in Nederlandse ziekenhuizen' maken de kwantitatieve en kwalitatieve kosten en opbrengsten van hun aanpak inzichtelijk met een concreet rekenvoorbeeld.
Vroege herkenning en behandeling ondervoeding loont

De klacht in veel ziekenhuizen is dat er steeds meer moet. Het ene na het andere project wordt gestart en er komen steeds meer taken bij. Het op tijd herkennen en behandelen van ondervoede patiënten is zo’n onderwerp dat sinds een paar jaar op de agenda staat. Steeds meer erkennen en herkennen ziekenhuizen het probleem van ziektegerelateerde ondervoeding. De prestatie-indicator ondervoeding heeft hieraan ongetwijfeld een bijdrage geleverd. Nog niet iedereen is overtuigd van de noodzaak om te investeren in de aanpak van vroege herkenning en behandeling van ondervoeding. Inmiddels heeft een aantal ziekenhuizen inzicht verkregen in de benodigde investeringen en de opbrengsten. Naast financiële (kwantitatieve) aspecten is er ook gekeken naar kwalitatieve aspecten. Hierbij wordt natuurlijk in de eerste plaats aan kwalitatief goede zorg voor de patiënt gedacht, maar ook aan het imago van het ziekenhuis, omdat van ziekenhuizen steeds vaker gevraagd wordt om inzicht te geven in de prestaties.

Download het artikel met een analyse en rekenvoorbeeld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.