Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VU zoekt proefkonijnen innovatieve anti-depressiecursus

Mario Gibbels
De afdelingen Klinische Psychologie en Kunstmatige Intelligentie van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben een nieuwe cursus tegen depressie ontwikkeld en zijn op zoek naar proefkonijnen met somberheidsklachten.
VU zoekt proefkonijnen innovatieve anti-depressiecursus

De patiënt krijgt via een interactieve website en een mobiele-telefoonapplicatie contact met een geautomatiseerde coach. De naam van de cursus – BAS – verwijst naar Behavioral Activity Scheduling dat is gebaseerd op de al bestaande gedragsactivatie-behandeling.

Gedragsactivatie

Gedragsactivatie is gebaseerd op gedragstherapie, een vorm van therapie die zich richt op het verband tussen voelen en doen. Deze therapie gebruikt het verband tussen activiteit en stemming om depressieve klachten onder controle te krijgen. BAS bestaat uit vijf blokken die via een website en via software op een mobiele telefoon uitgevoerd worden. Gedurende de cursus leren deelnemers technieken om hun stemming en dagelijkse activiteiten in de gaten te houden en om de relatie tussen deze twee te zien.

Plezierig

Bovendien worden de deelnemers geprikkeld om het aantal plezierige activiteiten op te voeren en meer positieve sociale interactie met hun omgeving te hebben. BAS, de geautomatiseerde coach, geeft tips en feedback over de vorderingen.

De VU is nu op zoek naar enigszins sombere proefkonijnen in de regio Amsterdam. Zij volgen gedurende vijf weken de cursus. Voor meer informatie over dit onderzoek en om zich op te geven kan worden gemaild naar info@bascoach.nl of gekeken op www.bascoach.nl.

(ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.