Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘VWS laat zich onzin verkopen over opbrengsten digitalisering van de zorg’

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Door een slecht onderbouwd rapport te omarmen, rekent het ministerie zich onterecht rijk met de potentiële opbrengsten van digitalisering in de zorg. Dat zegt Nick Guldemond, als adviseur verbonden aan onder meer de World Health Organisation. “Digitalisering is goed, maar zo wordt het geld ondoelmatig besteed.”
Beeld: Looker_Studio stock.adobe.com

Een recent verschenen rapport van adviesbureau

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. In de top van VWS zit geen enkele kennis of ervaring in de zorg.

      Communicatie deskundigen des te meer.

      Alles moet via de spreadsheet van Den Haag.

      De wet Borst is mislukt. Geen enkele ambtenaar of politicus zal dat toegeven,

      Van iedere Euro die dr burger betaalt gaat 50 % naar administratie/ wantrouwen.

      De Wef verordoneert de grote depopulatie. VWS draagt zijn steentje bij door iedere zorgverlener het veld uit te jagen.

      Zorgverleners: sta op en net als de boeren verdedig de zorg. Bescherm de patient.

      Spreek U uit. Stop met het laf wegkijken.
      Kies voor de patient en niet voor de machthebbers.

    2. Lees alle reacties
    3. Als een van de auteurs van het rapport, reageer ik graag kort op dit artikel. Jammer dat geinsinueerd wordt dat wij ons zouden hebben laten beinvloeden door de industrie. Dat is niet het geval. Die hebben geen bemoeienis met het onderzoek gehad. Ten tweede jammer dat het door dit interview lijkt alsof al ons werk is gebaseerd op enkele interviews. Dat is niet het geval. In de Excel bijlage staan de bronnen, waaronder veel wetenschappelijke publicaties die we gebruikt hebben. Door die te koppelen met interviews kregen we een betere indruk van de werkelijke impact. Ook jammer dat nu het beeld wordt geschetst alsof we geen aandacht voor de implementatie hebben. Ook dat is niet het geval. We hebben daar bijvoorbeeld rekening mee gehouden door het tempo van verspreiden van innovaties mee te nemen, de toepasbaarheid conservatief te schatten en nog niet bekende impact (zoals die van AI) niet mee te nemen. Bovendien benadrukken we juist dat een integraal beleid voor digitalisering en zorg, en regionale afstemming belangrijk zijn om de resultaten te behalen. Je moet echt anders gaan werken. De inzet van de medicijndispenser is daar een mooi voorbeeld van. Als je de manier van zorgverlenen niet verandert, heeft het geen nut. Dan staat er een nutteloos apparaat. Dat noemt Guldenmond terecht. Wat niet genoemd wordt in het artikel is dat wij dat in ons rapport ook bespreken.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.