Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Waterlandorthopeed verzet zich tegen ontslag

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De eens gevierde rugspecialist van het Waterlandziekenhuis in Purmerend, Cees de Bruin, legt zich niet neer bij zijn ontslag. Hij spant een rechtszaak aan tegen het ziekenhuisbestuur. Dat meldt het Noord Hollands Dagblad.
Waterlandorthopeed verzet zich tegen ontslag

Vorige week verscheen het rapport van een onafhankelijke commissie die een onderzoek naar het functioneren van de Bruin had ingesteld.

Risico voor het ziekenhuis

De commissie achtte de orthopedisch chirurg een risico voor het ziekenhuis en verwacht dat een substantieel aantal ingediende en nog te ontvangen klachten gegrond zal worden verklaard. Op basis van deze conclusies besloot bestuursvoorzitter Jack Jansen de toelatingsovereenkomst met De Bruin te verbreken. De Bruin was al sinds begin mei geschorst. Aanleiding voor dit onderzoek waren de twee berispingen die het Regionaal Tuchtcollege in maart dit jaar aan hem oplegde.

Onzorgvuldig

De onderzoekscommissie noemde de vaardigheid van De Bruin met de door hem gebruikte operatiemethode ‘kwestieus’. De röntgenfoto’s bevestigen het beeld van onzorgvuldig uitgevoerde operaties. Zijn verslaggeving is ‘veel te summier’ en ‘ver beneden de maat’. Een woordvoerder van De Bruin meldt in de krant dat de orthopeed de conclusies onvoldoende onderbouwd vindt en de commissie bevoordeeld. Hij stelt dat zijn verslaglegging en informatieverstrekking aan patiënten al zijn verbeterd.

Gaat zijn eigen gang

In het onderzoek zijn ook collega’s van De Bruin ondervraagd. De andere orthopedisch chirurgen uit maatschap werkten niet met hem samen op het gebied van de wervelkolomchirurgie. De Bruin was verreweg het langst werkzaam in het ziekenhuis van alle medisch specialisten en ontleende daar ‘een zeker overwicht’ aan. De onderzoekers stellen: ‘Hij gaat zijn eigen gang en laat zich niet aanspreken op mogelijk verkeerde gevolgen van zijn behandeling’.

Geen signalen

Bestuursvoorzitter Jack Jansen zegde toe ‘al de veiligheids en kwaliteitscontroles nog eens tegen het licht te houden.’ Het medisch stafbestuur zegt in een verklaring achter de beslissing van het bestuur te staan om De Bruin te verbieden nog langer rugoperaties te doen in het Waterland Ziekenhuis. De stafleden kenmerken hun collega als een ‘harde werker die zijn patiënten graag helpt’. De medische staf zegt van niets te hebben geweten, want had naar eigen zeggen ‘niet eerder interne signalen op kunnen pakken over de geconstateerde tekortkomingen.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Waterlandziekenhuis ontslaat falende orthopeed

Zes claims tegen orthopeed Waterland

Orthopedisch chirurg Waterland op non-actief

Onderzoek Waterlandziekenhuis laat op zich wachten

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. We gaan dit eens nauwkeurig volgen hoe dit gaat. En we gaan ook eens kijken op welke wijze dit ziekenhuis omgaat met de door hun veroorzaakte schade naar slachtoffers. Want de goede regelingen zijn er allemaal wel naar deze schadeveroorzakers. Maar niet voor slachtoffers. Die kunnen het uitzoeken letterlijk. En duidelijk verhaal voor de schadeveroorzakende hulpverlener en ziekenhuis vanuit de patiënt. U bent beide aansprakelijk voor uw gedrag en de schade naar de patiënten. U heeft allen jarenlang gezwegen tegen beter weten in. Dus we zijn benieuwd hoe goed u de schade gaat regelen naar de slachtoffers!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.