Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig aandacht voor ‘roze’ ouderen in zorginstellingen

Mark van Dorresteijn
Bijna de helft van de verzorgenden denkt dat er amper homoseksuele ouderen zijn. Daardoor is er binnen instellingen weinig aandacht voor homoseksualiteit. Dat blijkt uit een poll op de website van het Tijdschrift voor Verzorgenden.
Weinig aandacht voor 'roze' ouderen in zorginstellingen

Op de vraag of er aandacht voor homoseksuele ouderen is binnen de instelling, antwoordde 33 procent ‘nee, nooit’. Een groot deel van stemmers (45 procent) gaf als reden dat er amper homoseksuele cliënten zijn. Slechts 13 procent gaf aan dat er binnen de instelling aandacht is voor ‘roze’ ouderen. In totaal stemden 475 bezoekers.

Onmogelijk

Het is onmogelijk dat er geen homoseksuele ouderen zijn, laat Manon Linschoten, woordvoerder van homo-organisatie COC Nederland, weten aan het tijdschrift. “Er wonen zo’n 350.000 homoseksuele 50-plussers in Nederland, en die wonen ook in zorginstellingen.

Volgens haar ligt er voor verzorgenden een belangrijke taak om hun instelling homovriendelijker te maken. Linschoten: “Ik denk dat veel zorginstellingen niet het idee hebben dat ze homo-onvriendelijk zijn, maar alleen al het feit dat er nooit aandacht wordt geschonken aan een roze beleid, zorgt er al voor dat homoseksuele ouderen niet zichzelf kunnen zijn.”

Homovriendelijkheid

Een voorbeeld van een homovriendelijke woonplek is woonzorgcentrum De Rietvinck. Zij organiseren ‘roze’ dagbestedingen en bieden entertainment in Café Rosé. “Met deze ‘roze’ activiteiten willen we ouderen een platform bieden om zichzelf te zijn, zich vrij en veilig te voelen en openlijk te kunnen spreken over hun leven en liefde”, vertelt Anton Koolwijk, geestelijk verzorger in het zorgcentrum. Onvriendelijker komen zorgcentra in Groningen in het nieuws. Oudere homo’s en lesbiennes zijn geregeld slachtoffer van discriminatie. De meesten durven daardoor niet of nauwelijks uit te komen voor hun geaardheid. Tot die conclusie kwam het COC en de ouderenbelangenvereniging ANBO na onderzoek onder alle zorgcentra in de stad en provincie Groningen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Dagbesteding brengt ‘roze’ ouderen tot elkaar

Pesten door ouderen onderschat

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.