Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wet biedt ruimte voor meer transparantie’

Redacteur Zorgvisie
De NZa heeft meer mogelijkheid om transparantie in de zorg te bevorderen dan de autoriteit benut. Dat zegt de Open State Foundation in aanloop naar het hoger beroep over de transparantie rondom zorgkosten.
Kosten-400-Fotolia.jpg
Fotolia.

In oktober vorig jaar oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat de eis van de OSF dat ziekenhuisgegevens openbaar moeten worden gemaakt niet hoeft te worden ingewilligd. De partij liet al snel weten in hoger beroep te gaan en heeft in aanloop daar naartoe onderzoek laten doen naar transparantie.

Meer transparantie
Daaruit blijkt volgens de OSF dat de NZa meer kan doen om openheid in de zorg te bevorderen, omdat de autoriteit mogelijkheden om dit te doen onbenut laat. ‘De NZa kan nu al eisen stellen over de informatie die zorgaanbieders en zorgverzekeraars aan burgers beschikbaar moeten stellen. Daarbij gaat het om de verplichting gegevens over prijzen en tarieven, de kostprijsopbouw van de prijzen en de inhoud en kwaliteit van het product of dienst kenbaar te maken op een zodanige wijze dat deze gegevens voor iedereen gemakkelijk verkrijgbaar zijn’, schrijft de organisatie uit naam van directeur Arjan El Fassed.

Wet Marktordening Gezondheidszorg
Volgens de OSF is dit zelfs een taak van de zorgautoriteit, die omschreven staat in de Wet Marktordening Gezondheidszorg. De NZa is daardoor bevoegd om zelf informatie die de transparantie bevorderd te verzamelen en te openbaren. ‘Voor de werking van het zorgstelsel is het cruciaal dat mensen in staat zijn een geïnformeerde en vrije keuze te maken voor een zorgaanbieder of zorgverzekeraar’, vindt El Fassed.

Transparantie en privacy
De NZa laat weten te wachten met een reactie tot er is geoordeeld in het hoger beroep bij de Raad van State. Wel wil de autoriteit duidelijk herhalen dat transparantie bij hen hoog in het vaandel staat, maar dat de privacy van patiënten of de bedrijfsvertrouwelijkheid van zorgaanbieders en –verzekeraars niet mag worden geschaad door transparantie over de zorgkosten. Ook de NZa vindt het belangrijk dat mensen een geïnformeerde en vrije keuze kunnen maken, maar verwijst daarvoor naar de website opendisdata.nl, waarop patiënten kunnen zijn wat de gemiddelde prijs van een behandeling ongeveer is.

Dossier juridische zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.