Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnaar Paul Tournier Prijs persoonsgerichte zorg: ‘Betrek patiënt nog meer’

Redactie Qruxx
Sandra van Dulmen won afgelopen maand de Paul Tournier Prijs 2022 voor haar bijdrage aan persoonsgerichte geneeskunde. Volgens de hoogleraar moeten patiënten nog veel meer betrokken worden bij de invulling van zorg.

Van Dulmen is programmaleider Communicatie in de Gezondheidszorg bij Nivel en bijzonder hoogleraar Communicatie in de gezondheidszorg aan het Radboudumc. Op 18 april 2022 ontving ze de prestigieuze Paul Tournier Prijs voor haar buitengewone bijdrage aan de persoonsgerichte geneeskunde (Person Centered Medicine). De prijs werd uitgereikt op de 14th Geneva Conference on Person Centered Medicine, georganiseerd door The International College for Person Centered Medicine.

Samen mét de patiënt

Van Dulmen richt zich met haar onderzoek op het verbeteren van de communicatie tussen patiënten en zorgverleners in zowel de eerste als tweede lijn. Toen ze afgelopen maand de prijs ontvangst nam, benadrukte ze hoe belangrijk het is om, zowel in de praktijk als in het wetenschappelijk onderzoek, patiënten te betrekken. “We moeten veel meer samen doen mét de patiënt”, licht ze desgevraagd toe. “Het gaat nu nog te vaak óver de patiënt. Dit terwijl het perspectief van de patiënt echt een heel andere kleuring kan geven. Als onderzoeker kun je je niet altijd helemaal verplaatsen in de patiënt.”

Spreekkamer

Volgens de hoogleraar moet de zorg nog veel meer worden ingevuld met input van de patiënt. “Nu wordt de invulling van zorg nog veelal bepaald door allerlei beroepsverenigingen. Bij de ontwikkeling van zorgpaden zou je de patiënt al moeten meenemen. Ook bij het gesprek in de spreekkamer zien we dat de voorkeuren en behoeften van patiënten nog vrij weinig aan bod komen. De overheid heeft nu samen beslissen hoog in het vaandel staan. Het gaat steeds beter, maar we zien dat het hem juist aan die aansluiting bij de preferenties en behoeften van patiënten nog schort.”

Terug naar de basis

In 2020 is in de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) opgenomen dat de patiënt moet worden gestimuleerd om vragen te stellen. “Vragen stellen, dat doen patiënten nog weinig. Maar het is ook wel moeilijk als je de informatie die je krijgt niet begrijpt”, zegt Van Dulmen hierover. “Het is prima dat dit in de wet staat, maar eigenlijk moet je terug naar de basis. En dat is steeds checken of de informatie die je geeft ook goed overkomt. We hebben voldoende middelen om deze check uit te voeren. Je kunt hier ook patiëntcoaches voor inzetten. Er wordt al veel gedaan, maar het komt nog niet helemaal bij elkaar. Kortom, er is nog genoeg te doen.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.