Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Xtc tegen bloedkanker

Mark van Dorresteijn
Britse wetenschappers hebben ontdekt dat een variant van de partydrug xtc mogelijk kan helpen tegen kanker. De werkzame stof MDMA zou bloedkankercellen vernietigen.
Xtc tegen bloedkanker

Zes jaar geleden ontdekten de onderzoekers al dat aangetaste witte bloedcellen in testbuisjes reageerden op middelen die inwerken op de hersenen, zoals antidepressiva, afvalpillen en amfetaminederivaten als xtc. Het probleem was alleen dat de benodigde hoeveelheid xtc dodelijk zou zijn. De onderzoekers hebben de drug opnieuw ontworpen om de bestanddelen te bekijken die op de kankercellen reageren. Daarbij hebben ze een variant ontwikkeld die honderd keer sterker werkt dan ‘gewoon’ MDMA.

Sterkere variant

Volgens onderzoeksleider John Gordon is de nieuwe variant zo ontworpen dat deze zich makkelijker hecht aan de celwand. “Op die manier bereikt het MDMA de celwand van de kankercellen makkelijker. Nu we dit weten, kunnen we theoretisch gesproken nog sterkere varianten maken.” Van een werkend middel tegen bloedkanker is voorlopig nog geen sprake, benadrukt de onderzoeker. Zo moet er eerst nog een preklinische studie naar het middel komen voordat het mag worden getest op mensen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Er zijn vooralsnog helemaal geen blijvende ‘antoonbaar schadelijke bijwerkingen’ geconstateerd bij MDMA… Dus als dit een medicijn wordt, wordt het één van de prettigste kuren die er zijn, mijn inziens….

  2. Lees alle reacties
  3. Het klinkt positief maar de vraag is of de aantoonbaar schadelijke bijwerkingen van MDMA opwegen tegen de genoemde effecten.

  4. Geweldig…..zou fantastisch zijn als het werkt, en dat met een bestreden drug. Wie weet helpt het ook bij andere kankercellen? Daarom is investeren in onderzoek nodig!